Nepoznaná História

Main Menu

Login Form

paypal

  • Currency:
  • Amount:

Counter

02266790
Today
Yesterday
This Month
All days
232
194
5965
2266790
Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Maďarizácia

Maďarizácia 10. pro 2013 16:00 #2397


  • Příspěvky:1508 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Stiahnite si od prof. Jána Doruľu brožúrku:
Pohľady do problematiky slovensko-maďarských vzťahov. v pdf a je to i v AJ:

www.slavu.sav.sk/publikacie/publikacie.php
Poslední úprava: 10. pro 2013 16:02 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, eliot

Maďarizácia 21. pro 2013 18:04 #2653


  • Příspěvky:1508 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Toto je tá správná odpoveď platná aj u nás a platí i pre prisťahovalcov i z toho konca 9. storočia :P :
pansu.sk/katerorie-obsahu/forum.html?start=255
"Toto je naša krajina, naša zem ... Napísal: Super User Citáty z vyhlásenia ministerskej predsedníčky Julie Gillardovej, Austrália:

„Prisťahovalci, a nie Austrálčania sa musia prispôsobiť. Buď to akceptujete, alebo nie, ale potom neste dôsledky. Som už unavená z obáv našich ľudí, či urážame niektorých jednotlivcov, alebo ich kultúru. Od teroristických útokov na Bali, zažívame vzplanutie vlastenectva väčšiny Austrálčanov.
„Táto kultúra sa vyvíjala počas dvoch storočí bojov, skúšok a víťazstiev miliónov mužov a žien, ktorí hľadali slobodu.“ „Rozprávame prevažne ANGLICKY, nie španielsky, libanonsky, arabsky, čínsky, japonsky, rusky, alebo akýmkoľvek iným jazykom. Preto, ak sa chcete stať súčasťou nášho spoločenstva, naučte sa tento jazyk!“
„Väčšina Austrálčanov verí v Boha. To nie je kresťanské pravicové krídlo, politický tlak, ale fakt, pretože kresťanskí muži a ženy založili tento štát na kresťanských zásadách, a je to jasne zdokumentované. Ak vás uráža Boh, potom vám navrhujem zvážiť iný kút sveta ako svoj nový domov, pretože Boh je súčasťou našej kultúry.“
„My budeme akceptovať vašu vieru a nebudeme sa pýtať prečo. Všetko, čo žiadame od vás je, aby ste akceptovali našu vieru a žili s nami v súlade s mierovým spolunažívaním. Toto je NAŠA KRAJINA, NAŠA ZEM A NÁŠ ŽIVOTNÝ ŠTÝL, a my vám dávame príležitosť, aby ste si to všetko užívali. Ale len čo sa začnete sťažovať, bedákať a frflať na Našu zástavu, Naše záväzky, Našu kresťanskú vieru alebo Náš životný štýl, potom vás vyzývam, aby ste využili ďalšiu výhodu veľkej austrálskej slobody – PRÁVA ODÍSŤ. Ak tu nie ste šťastní, potom ODÍĎTE. Nebudeme vás nútiť zostať tu. Vy ste požiadali, aby ste mohli byť tu. Takže akceptujte krajinu, pre ktorú ste sa rozhodli a ktorá vás prijala.“
Poslední úprava: 21. pro 2013 18:05 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, eliot

Maďarizácia 21. pro 2013 20:26 #2657


  • Příspěvky:1508 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Je to staršieho data, ale naše :evil: :
pansu.sk/katerorie-obsahu/forum/1057-svo...adarcenim-romov.html

Strana maďarskej komunity k nám opäť vracia nehumánnu uhorskú Apponyiho asimilačnú politiku

Nedávny kongres Strany maďarskej komunity okrem iného zvolil staronového predsedu Józsefa Berényiho. Jeho zámerom je vrátiť SMK do NR SR a pracovať proti úbytku maďarskej národnostnej menšiny, čo je zrejme možné len asimiláciou iných národov a národností. József Berényi konštatoval, že maďarská menšina nikdy nebola na Slovensku v takej ťažkej situácii. Vyslovil tiež obavu zo zlučovania škôl na juhu a z nedofinancovania menšinovej kultúry. Podľa neho na celoslovenskej úrovni dochádza k ignorovaniu maďarských tém.

■ PROGRAM PRE JUH
Staronový predseda Berényi má záujem vypracovať nový program pre južné Slovensko a menšiny, netají sa ambíciou vytvoriť zo SMK stranu južného Slovenska. Akoby tým pripúš-ťal autonomistické zámery, keď priamo hovorí o politickom pôsobení na južnom území nášho štátu. Zabúda však, že napriek tomu, že na juhu SR síce žijú príslušníci maďarskej národnostnej menšiny, no v menšinovom postavení popri tamojších Slovákoch, s výnimkou dvoch okresov.
Do umelého zvýšenia počtu príslušníkov maďarskej národnostnej menšiny zasiahol ako ďalší MOST–HÍD. Na založení rómskeho Mostu (v ich jazyku Purt) sa dohodli predseda poslaneckého klubu Mosta–Híd László Solymos s príslušníkmi tejto národnostnej menšiny. Cieľom je údajne zbieranie a vyhodnocovanie návrhov a problémov tzv. maďarskej rómskej komunity. Purt by sa mal spoločne s Mostom–Híd spolupodieľať na riešení ich problémov. Purt sa má zo začiatku sústrediť najmä na južné Slovensko, ale neskôr na celú SR. Takto si chcú zvýšiť vplyv na slovenskej politickej scéne.

■ RÓMSKY MOST
Napriek tomu, že maďarská národnostná menšina nemá rada označenie ako slovenskí Maďari, v tomto prípade im vôbec neprekáža, že označujú inú národnosť ako maďarských Rómov. Zabúdajú však na to, že nejde o maďarských Rómov, ale o slovenských Rómov, tých, ktorí sa hlásia k maďarskej menšine, resp. používajú maďarčinu. Situáciu výstižne vystihol prvý podpredseda Slovenskej národnej strany Rafael Rafaj. Označil to ako úsilie Mostu – Híd vo vzťahu k Rómom – za prerábanie menšín ako za Apponyiho v bývalom Uhorsku. Vstup Rómov do Mosta–Híd vidí ako hrozbu, že sa stanú príslušníkmi maďarskej národnostnej menšiny. Podľa Rafaja je to „kupčenie bugárovcov s volebnými hlasmi cigánskeho etnika na južnom Slovensku. SNS preto očakáva, že s kritikou prídu aj ľudsko-právne organizácie a ohradia sa proti etnickému inžinierstvu Mosta–Híd klonujúceho trojhybrid ‚maďarského Róma‘ na Slovensku“.

■ KDE SÚ OCHRANCOVIA
Môžeme doplniť, že Most – Híd zrejme potrebuje hlas každého vo-liča. Toto je jednou z možností, ako zvýšiť početnosť príslušníkov ma-ďarskej národnostnej menšiny v SR
a získavanie hlasov iného etnika na dosiahnutie politických a straníckych cieľov maďarskej národnostnej menšiny. Pozorne budeme sledovať, ako sa k tejto problematike postavia organizácie, ktoré pôsobia v oblasti ochrany ľudských práv. Či sa kriticky vyjadria k asimilačným snahám straníckych predstaviteľov maďars-kej národnostnej menšiny a zaujmú jasné stanovisko alebo celý problém len prejdú tichom.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Maďarizácia 23. pro 2013 11:24 #2703


  • Příspěvky:1508 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
O vojnách vedených proti nám Slovákom a o fašistovi Horthym:
pansu.sk/katerorie-obsahu/forum.html?start=595

Maďari používali násilie proti Slovákom aj počas skoro celého 20. storočia. Takto píše Gilbert Oddo vo svojej knižke „Slovakia and Its People“. Ďalej Oddo píše, že je potrebné poukázať na skutočnosť, že Maďari v priebehu 50 rokov počas 20. storočia okupovali Slovensko 5 krát. Okupácie nasledovali takto:

- V roku 1919 maďarskí boľševik Bela Kún napadol Slovensko na východe kedy obsadil Prešov a okolie.
- V roku 1938 Mikloš Horthy obsadil cele južné Slovensko v dôsledku Viedenskej arbitráže. Tisíce Slovákov bolo zavraždených.
- V roku 1939 ten istý Miklos Horhty znovu napadol Slovensko, na východe a to až po Michalovce a tiež bombardoval Spišskú Novú Ves. Počas tejto maďarskej agresie známej ako „Mala vojna“ položilo svoje životy desiatky Slovákov.

1. Ďalej, v roku 1944 v auguste, v pod zámienkou pomoci SNP skupiny maďarských partizánov prešli z juhu na územie Slovenska. Ich cieľom nebolo oslobodiť Slovensko spod nacistickej nadvlády, ale nájsť spôsob a možnosti využitia kritickej situácie na pripojenie Slovenska k Maďarsku. Keď zistili, že vo svojej misii neuspejú, využili situáciu na rabovania a zabíjanie civilného obyvateľstva, tak ako ostatní partizáni, ktorí neboli schopní odolať Nemeckej presile. Aj napriek varovným slovám prezidenta Dr. Jozefa Tisa, ktorý varoval Slovákov, že Nemci sú na Slovensku ešte silní a že akýkoľvek odpor bude nemilosrdne potlačený. V novembri sa jeho slova aj potvrdili.

2. Nuž a posledná invázia Maďarov na Slovensku sa uskutočnila v roku 1968, kedy vojská Varšavskej zmluvy obsadili bývalé územie Československa. Maďarské vojska vtedy udreli z juhu a terorizovali slovenské obyvateľstvo. V očiach mnohých Maďarov však boli osloboditeľmi.

Je zaujímavé, že pánovi Oddovi sa do rúk dostal aj málo známy telegram v ktorom Miklos Horthy oznamuje Adolfovi Hitlerovi svoj plán napadnúť a okupovať celé Slovensko. Telegram bol poslaný 23. marca 1939.

Dňa 22. marca 1939 bola podpísaná dohoda medzi Nemeckou Ríšou a Slovenskom o ochrane. A 24. marca 1939 Maďari začali bombardovať Spišskú Novú Ves a z východu prešli až po Michalovce.

Telegram znel takto:

Vaša excelencia, moja úprimná vďaka. Je ťažko slovami povedať, aký som šťastný pre situáciu ktorá sa mi naskytla z Vaším súhlasom. Operácia ktorú sme nazvali „Dunaj“ .Je faktom, že má vitálnu dôležitosť v živote Maďarska. Aj napriek tomu, že príprava našich vojsk trvá ešte len pár týždňov, ale ideme do tohto podniku z veľkým elánom. Záverečné plány útoku už boli schválené. Prvý útok začne vo štvrtok a v sobotu sa začne hlavná vlna okupácie.

Ja nikdy nezabudnem na dôkaz tohto nášho priateľstva a Vám Vaša Excelencia sľubujem moju neochvejnú vďačnosť na večné časy.

Váš oddaný priateľ Admirál Miklos Horthy



Napísal Gilbert Oddo. Z anglického jazyka prelozil Jozef Janek.
Poslední úprava: 23. pro 2013 11:27 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983

Maďarizácia 30. pro 2013 14:36 #2813


  • Příspěvky:1508 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Kedyže nás Slovákov, odškodnia Maďari, ale aj iné národy okolo seba (vyhlásili 1. svet. vojnu Srbsku):

pansu.sk/katerorie-obsahu/forum/1233-ods...madari-slovakov.html
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983

Maďarizácia 07. led 2014 14:23 #2906


  • Příspěvky:1508 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Jerguš FERKO - Maďarské (seba)klamy, k stiahnutiu pri kliknutí na odkaz:

staramorava.euweb.cz/Jergus_Ferko_Madarske_(seba)klamy.pdf
Poslední úprava: 07. led 2014 14:26 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983

Maďarizácia 08. led 2014 12:50 #2917


  • Příspěvky:1508 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Z iného fóra:

www.beo.sk/europska-unia/1245-sloveni-a-...-juedisches-lexikonu

Už mi lezie niekam, a dúfám, že chvíľu vydržia + dole ďalšie odkazy :blink: :

www.beo.sk/udalosti-zo-sveta/107-novovzn...rena-proti-slovensku
Poslední úprava: 08. led 2014 13:18 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983

Maďarizácia 08. led 2014 14:20 #2918


  • Příspěvky:1508 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Ale maďarská káva je takáto, citácia z nižšie uvedeného odkazu::

" Zápisnica: na tunajší úrad doviezli četníci z hraníc Stanislava Z. s manželkou a dvoma synmi. Syn Stanislav Z., ktorý je zo všetkých najschopnejší rozprávať, udáva nasledovné:

Po obsadení územia k nám prišli dvaja maďarskí četníci a hľadali u nás vojenské pušky. Začali nás všetkých tak nemilosrdne biť, že ako je vidno otec a matka sú úple očernetí a spuchnutí. Dali nám 10 minútovú lehotu, aby sme sa z pustatiny odsťahovali. Zobrali nás so sebou a zavreli v Jesenskom a tam nás bili maďarskí vojaci i civili. Potom nás vzali do Rimavskej Soboty a odviezli nás na hranice. Tam sme nechali všetok majetok, o ktorom podávame osobitnú prihlášku.

Žiadame, aby o tom, ako nás Maďari zbili, sme boli vyšetrení úradným lekárom a aby na príslušnom mieste bolo zakročené proti takémuto jednaniu maďarských orgánov. Zostali sme tam preto, že v rádiu hlásili, že na odsťahovanie máme 6 mesiacov času. Prosíme úrady, aby rýchle zakročili, aby slovenský národ, ktorý tam musel zostať, maďarskí četníci a vojaci netrýznili.

E. Hanes, v.r., E. Brocková v. r., Stanislav Z., v. r. "

www.beo.sk/historia/324-viedenska-arbitraz-a-madarska-brutalita
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Maďarizácia 19. led 2014 09:29 #3034


  • Příspěvky:1508 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983

Maďarizácia 28. led 2014 14:45 #3251


  • Příspěvky:1508 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Ukážme si, v čom je pýcha ino-Maďarov (iných Maďarov už nie tých pravých pred Atelkuzských, ale tých utekajúcich pred Pečenehmi), z odkazu:

www.slovenskeslovo.sk/vypoved-slova-o-historii/

Niečo z odkazu na ukázku:
"Absencia obrovského množstva vlastných maďarských slov pre najzákladnejšie pojmy a javy a ich preberanie zo slovanských jazykov (vrátane niekoľkých desiatok slov, ktoré sa do slovanských jazykov dostali už predtým zo starších kultúrnych jazykov, hlavne z perzštiny, gréčtiny a latinčiny) je veľmi výraznou výpoveďou nielen o stupni vývoja týchto ugorských kočov-níkov, ale aj o slovanských národoch. Druh a obdobie prevzatí, hlavne výrazov z oblasti remesiel a spoločen-skej nadstavby, totiž celkom nespochybniteľne vypovedá aj o stupni vývoja toho – ktorého slovanského národa v tom – ktorom období. A nielen to. Je celkom nemysliteľné, že by aj nomádi v 10. storočí n.l. neboli mali vlastné výrazy pre najzákladnejšie pojmy a javy, s ktorými sa každodenne stretávali a ktoré človek pomenúval už od praveku. – okrem terénnych úkazov sú to hlavne tie všeobecne rozšírené druhy rastlín, živočíchov, rýb a vtákov, ktoré žijú práve na tom obrovskom strednom pásme euroázijského kontinentu, kde sa títo kočovníci v minulosti potulovali. Zaručene ich aj oni mali pomenované, lenže tie ich názvy neboli jednotné, tak ako nebol ešte ani pri ich príchode do Podunajskej nížiny v 10. storočí jazykovo a etnicky jednotný ich kočovnícky „národ“. Práve z tohto jediného dôvodu teda títo nomádi, po ich „priklincovaní“ v Podunajskej nížine katastrofálnou porážkou na rieke Lechu v roku 955, museli pri utváraní jednotného maďarského národa preberať obrovské množstvo slovných výrazov aj pre najzákladnejšie životné pojmy a prírodné javy od pôvodného slovanského obyvateľstva Karpatskej kotliny. Táto skutočnosť by mala byť podnetnou výpoveďou aj pre súčasných historikov, aby sa pokúsili históriu národov Karpatskej kotliny zbaviť maďarských mýtov a legiend a postavili ju aj po tejto stránke na nohy. Určitou pomôckou by im pritom mohlo byť aj citované dielo I. Kniezsu, z ktorého ako ukážku uvádzam nižšie uvedený stručný výber.

Prevzatia slovanských slov do maďarčiny, s prvým písomným výskytom podľa I. Kniezsu

Ablak – oblok r.1484, abrak – obrok 1494, ab-roncs – obruč 1506, akna – okno 1197, akó – okov 1197 (13), akó – okov 1226, asztal – stôl 1293, asztalnok – stolník 1382, barázda – brázda 1086, berkenye – brekyňa 1055, bodza – baza 1174, család – čeľaď, rodina 1113, csép –cepy 1327, cseresznye – čerešňa 1256, csíz – čížik 16.stor., csónak – člnok 1217, csuka – šťuka 1152, csü-törtök – štvrtok 1206, dajka – dojka 1359, déd – dedo 14.stor., deszka – doska 1482, dinnye – dyňa 1093, drága – drahý 1208, ebéd – obed 14.stor., galamb – holub 1165, gerencsér – hrnčiar 996, gerenda – hrada 1321, gerlice – hrdlička 14.stor., gomba – huba 1350, haraszt- chrastie 1225, hiba – chyba 16.stor., ispán – župan 1269, jászoly – jasle 14.stor., jávor –javor 1243, kacsa – kačica 1333, kalács – koláč 14.stor., kalász – klas 1466, kápos-zta – kapusta 1336, karácsony – Kračún, Vianoce 1198, kasza – kosa 1336, király –kráľ 996, kocka – kocka 1544, kolbász – klobása 1373, komornyik – komorník 1496, konkoly – kúkoľ 1193, kovács – kováč 1193, ko-vász – kvas 14.stor., kulcs – kľúč 1251, kulcsár – kľučiar 1361, ladik –loďka 16.stor., lapát – lopata 14.stor., len – ľan 1343, lepény – lepeň 1319, macska – mačka 1249, mák – mak 14.stor., málna – malina 1708, malom – mlyn 1116, medve – medveď 1211, mészáros – mäsiar 1405, mocsár – močiar 1231, néma – nemý 1226, olaj – olej 1309, oszlop – stĺp 1250, poduc – podustva 16.stor., palást – plášť 14.stor., panasz – ponosa 1568, pap – pop, kňaz 1211, paraszt – prostý sedliak 1291, patak – potok 1200, patkó – podkova 1342, pázsit – pažiť 1303, pecsenye – pečienka 1397, pecsét – pečať 15.stor., pelenka – plienka 1792, penész – pleseň 14.stor., péntek – piatok 1199, pénz – peniaze 1229, pince – pivnica 1255, pisztráng – pstruh 1261, pogácsa – pagáč 14.stor., pók – pavúk 14.stor., pokróc – pokrovec 1494, polc – polica 14.stor., polyva – plevy 14.stor., puszta – pustý 1306, rák – rak 1200, répa – repa 1317, ritka – riedky 1338, rozs – raž 1292, rözse – raždie 1786, ruha – rú-cho,šaty 1277, szabad – slobodný 1210, szajkó – sojka 14.stor., szalonka – sluka 1742, szalma – slama 1086, szalonna – slanina 1391, szarka – straka 1338, szecska – sečka 1634, szekerce – sekerka 1469, széna – seno 1055, szerda – streda 1199, szikla – skala 1512, szita – sito 1374, szomszéd – sused 1322, takács – tkáč 1330, tészta – cesto 15.storočie, tiszta – čistý 1342, tompa – tupý 1135, topoly – topoľ 15.stor., tök – tekvica 15.stor., uborka – uhorka 15.stor., udvar – dvor 1138, udvarnok – dvorník 1092, ugar – úhor 1299, unoka – vnuk 1209, uzsonna – užina, olovrant 14.stor., vacsora – večera 14.stor., vajda – vojvoda 1193, veréb – vrabec 1264, vihar – víchor 1643, villa – vidly 14.stor., vödör – vedro 15.stor., zálog – záloh 15.stor., zászló – zástava 1086."
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Dušan
Vygenerováno za 0.323 sekund


Copyright © 2013.Ramiannka All Rights Reserved.