Nepoznaná História

Main Menu

Login Form

paypal

  • Currency:
  • Amount:

Counter

02266594
Today
Yesterday
This Month
All days
36
194
5769
2266594
Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Staré mapy

Staré mapy 02. úno 2017 12:53 #14612


  • Příspěvky:200 Obdržená poděkování 440
  • Avatar uživatele samomirus
  • samomirus
  • VIP EXPERT
  • OFFLINE
  • Karma: 30
VENDI-ANTI v Ligurii



IMG_20161209_180901.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Ramiannka, lesana

Francúzsko, ktore nebolo? 07. úno 2017 23:52 #14653


  • Příspěvky:200 Obdržená poděkování 440
  • Avatar uživatele samomirus
  • samomirus
  • VIP EXPERT
  • OFFLINE
  • Karma: 30
DEVA napisala:
Pravdepodobne to patri sem
vaduhan-08.livejournal.com/293451.html
Myslim ze Matej Korvin mal v erbe tiež vranu



autori članku mohli čerpat aj z tychto máp
Guido de pisa r.1119 kde žiadne franczsko neexistuje
su tam iba tie dve galie a aquitania.

010.jpg


xz4.png


je tam však PANONIA,Dardania,Dalmacia,Istria a Bolgaria
a ani slichu po Germanii ,Uhorsku,Polsku a hlavne RIME
Poslední úprava: 09. úno 2017 13:18 od Ramiannka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Dušan

História Slovenov 08. úno 2017 11:28 #14655


  • Příspěvky:529 Obdržená poděkování 1310
  • Avatar uživatele Metod J. Sláv
  • Metod J. Sláv
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 71
Treba si to zväčšiť v prehliadači,

A NÁJDETE TAM AJ


GERMÁNIU "pod" GOTHIA et DACIA a "nad" DAČÍM NEČITATEĽNÝM končiacim sa REG
(pod a nad je z hľadiska mapy).

Z hľadiska svetových strán je Germania nad Panoniou, Istriou, Bolgariou.
Poslední úprava: 08. úno 2017 15:58 od Metod J. Sláv.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

História Slovenov 09. úno 2017 13:27 #14660


  • Příspěvky:4258 Obdržená poděkování 5426
  • Avatar uživatele Ramiannka
  • Ramiannka
  • Administrator
  • OFFLINE
  • Karma: 77
Guido de Pisa vychádzal z tejto mapy Pomponia Mela a ta je citatelna:
a je na nej GALIA rovnako ako Germania a Francuzsko v tej dobe neexistovalo
en.wikipedia.org/wiki/Pomponius_Mela#/me...Mela_1st_century.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Metod J. Sláv, Deva

Staré mapy 09. úno 2017 14:07 #14661


  • Příspěvky:160 Obdržená poděkování 328
  • Avatar uživatele Deva
  • Deva
  • VIP EXPERT
  • OFFLINE
  • Karma: 24
Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte.
Poslední úprava: 09. úno 2017 14:08 od Deva.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Metod J. Sláv, samomirus

Staré mapy 09. úno 2017 14:08 #14662


  • Příspěvky:4258 Obdržená poděkování 5426
  • Avatar uživatele Ramiannka
  • Ramiannka
  • Administrator
  • OFFLINE
  • Karma: 77
Niečo viac o Galii:
GALIA
bylo ve starověku Římany užívané pojmenování rozsáhlé, převážně Kelty (latinsky Galli - Galové) obývané oblasti v západní Evropě, jež zahrnovala území dnešní Franci, Belgie, severní Itálie, západního Švýcarska a částí Nizozemska a Německa na levém břehu řeky Rýna. Geograficky bylo toto území ohraničeno na západě Atlantským oceánem, na jihu pohořím Pyreneje a Středozemním mořem, na severu kanálem La Manche a na východě řekou Rýn a Alpami (až do 1. století př. n. l. bylo ke Galii přiřazováno i údolí řeky Pádu).
První historická zmínka o Galii pochází z doby okolo roku 600 př. n. l., kdy řečtí osadníci založili na jižním pobřeží země kolonii jménem Massalia. Pro samotné dějiny Galie jsou klíčové tři momenty: usídlení keltských kmenů na tomto území zhruba v 7. století př. n. l., završení římské anexe Galie Juliem Caesarem v 1. století př. n. l. a definitivní zánik římské moci v Galii, který se datuje do roku 486.
V rámci postupného dobývání rozdělili Římané Galii na několik částí: první z nich byla Předalpská Galie, jež byla neformálně nazývána Gallia Togata ("v tóze oblečená") a později se stala součástí Itálie; dále Zaalpská Galie (Gallia Narbonensis), neoficiálně označována také jako Gallia Bracata ("kalhotová", podle tradičních dlouhých kalhot místních obyvatel) nebo jednoduše Provincia; a nakonec Caesarem dobytá Gallia Comata ("vlasatá", kvůli dlouhým vlasům zdejších lidí).
Ohledně původu označení této země existují značné pochybnosti, přičemž není jisté, zda bylo odvozeno z názvu nějakého domorodého kmene, či zda se jedná o exonymum. Keltský výraz *g(h)al- mohl podle některých názorů znamenat "silný" či "mocný" (jedinec) - "rek", "hrdina". Vyskytují se ovšem i spekulace, podle nichž mohlo být toto jméno převzato z názvu řeky Gallos, obdobně jako tomu bylo v případě pojmenování kmene Sekvánů, jež mělo taktéž svůj původ v hydronymu. Latinskému termínu Gallia se nápadně podobá starořecké označení Galatia (poprvé doloženo v díle historika Timaia z Tauromenia ze 4. století př. n. l.), které bylo patrně inspirováno barvou pleti Keltů (řecky Γαλάται, Galatai), která byla prý "bílá jako mléko" (γάλα, gala - "mléko"). Pojem Gallia byl někdy spojován s latinským výrazem pro kohouta - gallus. Dnešní Francii se proto leckdy říká "země galského kohouta".

Dějiny Keltů v Galii
Zkoumání raných dějin Galie je veskrze záležitostí archeologie, neboť se dochovalo pouze nepatrné množství písemných pramenů vyhotovených obyvateli toto území. Hlavním zdrojem informací o Keltech v Galii bylo dílo Poseidonia z Apameie, z jehož spisů čerpali Timagenés, Julius Caesar, Diodóros Sicilský a zeměpisec Strabón. Mnoho poznatků o kultuře raných Keltů bylo získáno ze zemí ležících při horním toku Dunaje, ačkoliv se přirozeně naskýtá otázka, zda a jak jsou tyto informace relevantní z hlediska kultury v Galii.
Zdá se, že Keltové nabyli mnoha svých dovedností (jako třeba zpracování železa) a některých rysů své kultury od národů a kmenů sídlících na Balkáně. Někteří vědci se domnívají, že kultura popelnicových polí představuje počáteční bod historie Keltů jakožto samostatné kulturní a jazykové větve indoevropských národů. Tato kultura dominovala střední a západní Evropě na konci doby bronzové, zhruba mezi léty 1200 až 700 př. n. l. Rozšíření znalosti zpracování železa následně vedlo k rozvoji tzv. halštatské kultury (zhruba 700 až 500 př. n. l.).
Prakeltským jazykem, jenž byl společným předchůdcem všech známých keltských jazyků, se podle některých historiků hovořilo právě v období konečné fáze vývoje kultury popelnicových polí a v počátcích halštatské kultury. Z halštatské kultury se pozvolna vyvinula kultura laténská, k čemuž došlo zřejmě i v důsledku vlivu středomořských civilizací - obzvláště řecké a etruské. Laténská kultura se rozvíjela v době železné (po roce 450 př. n. l. až do dobytí Římany v 1. století př. n. l.) v prostoru západní a střední Evropy.
Zřejmě mezi léty 700 až 600 př. n. l. byla Galie osídlena keltskými kmeny. Převážně v pobřežní oblasti mezi Alpami a Apeninským pohořím si uchovali svoji svébytnost Ligurové, kteří splynuli s Kelty, čímž vznikla určitá forma kelto-ligurské kultury. Na jihozápadě Galie se dále nacházela sídla Akvitánů, kteří byli etnicky spřízněni s obyvateli Iberského poloostrova. Kromě těchto národů se v Galii na přelomu 7. a 6. století př. n. l. usadili také Řekové a Féničané. Ti na břehu Středozemního moře založili několik svých osad, jako byla řecká Massalia (dnešní Marseille) při ústí řeky Rhôny. Obyvatelé této řecké obce importovali do země luxusní zboží, včetně amfor, bronzových pohárů, etruské keramiky a drobných předmětů ze zlata, slonoviny a jantaru, které byly v hojném množství nalezeny v galských hrobech.

Původní oblast galského osídlení se rozprostírala od Zaalpské Galie až do údolí horního toku Dunaje. Podle starověkých historiků Livia a Polybia někdy kolem roku 400 př. n. l. začala rostoucí galská populace expandovat přes Alpy do údolí řeky Pádu, kde Galové nalezli značné zdroje potravy. V roce 387 př. n. l. (390 př. n. l.) napadli galští Senonové pod vedením náčelníka Brenna Řím, načež město dobyli, strašlivě vyplenili a nakonec vypálili. Během následujícího století představovali Galové pro Římany trvalou hrozbu. Avšak na počátku 3. století př. n. l. bylo nebezpečí ze strany Galů výrazně eliminováno a krátce před vypuknutím druhé punské války se Římané v roce 222 př. n. l. zmocnili Předalpské Galie. Po Hannibalově porážce se sice místní Galové postavili proti Římu, nicméně v roce 191 př. n. l. byli definitivně poraženi.
Ve 2. století př. n. l. zažila středomořská Galie značný hospodářský rozmach doprovázený růstem zdejších sídel, zatímco hustě zalesněná severní Galie takřka úplně postrádala jakékoliv známky městské civilizace, kromě několika hrazených sídlišť (oppidum) využívaných v časech války. Růst bohatství jižní Galie podnítil Římany, aby vyhověli žádosti občanů Massalie o ochranu před útokem koalice ligurských a galských kmenů. V roce 125 př. n. l. římské legie vedené konzulem Marcem Fulviem Flaccem pronikly do jižní Galie. Během následujících čtyř let si Římané podmanili celou přímořskou oblast (v současnosti francouzská Provence) a zřídili zde provincii Gallia Narbonensis (původně Galie Zaalpská) podle kolonie Narbo Martius (Narbonne). Toto římské vítězství ukončilo období hegemonie kmene Arvernů v Galii.
Další etapa římských výbojů nastala za Julia Caesara, který se během galských válek (58 až 50 př. n. l.) zmocnil území mezi Rýnem a Pyrenejemi a podnikal expedice dokonce až do Británie a Germánie. Rozhodujícím okamžikem této války byla bitva u Alesie v roce 52 př. n. l., v níž Římané zdolali konfederaci galských kmenů sjednocených pod vedením Vercingetoriga, náčelníka Arvernů. Římské legie poté potlačily poslední stopy galského odporu, načež mohl Caesar oznámit římskému senátu "Gallia est pacata" ("Galie je podrobena").
V průběhu tohoto konfliktu zemřelo údajně kolem jednoho milionu obyvatel Galie (patrně každý čtvrtý Gal), další jeden milion byl zotročen, 300 kmenů bylo podrobeno a 800 měst zničeno. V Caesarově tažení proti Helvétům přišla o život více než polovina členů kmene a přibližně pětina upadla do otroctví. Po dobytí obleženého Avarica byla zmasakrována celá populace tohoto oppida (asi 40 000 lidí), což je dalším z mnoha dokladů římské krutosti.
Poslední úprava: 09. úno 2017 14:09 od Ramiannka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Metod J. Sláv

Staré mapy 09. úno 2017 14:19 #14664


  • Příspěvky:4258 Obdržená poděkování 5426
  • Avatar uživatele Ramiannka
  • Ramiannka
  • Administrator
  • OFFLINE
  • Karma: 77
Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Metod J. Sláv

Staré mapy 09. úno 2017 14:52 #14669


  • Příspěvky:4258 Obdržená poděkování 5426
  • Avatar uživatele Ramiannka
  • Ramiannka
  • Administrator
  • OFFLINE
  • Karma: 77
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Metod J. Sláv

Staré mapy 09. úno 2017 19:57 #14672


  • Příspěvky:529 Obdržená poděkování 1310
  • Avatar uživatele Metod J. Sláv
  • Metod J. Sláv
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 71
Samo, zväčši si tieto mapy, a Germániu určite uvidíš.

Len neviem, čo "myslel" tým "dodatkom" BSSSnia/ria ?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

História Slovenov 10. úno 2017 12:39 #14675


  • Příspěvky:200 Obdržená poděkování 440
  • Avatar uživatele samomirus
  • samomirus
  • VIP EXPERT
  • OFFLINE
  • Karma: 30
ramiannka napisala:
Guido de Pisa vychádzal z tejto mapy Pomponia Mela a ta je citatelna:
a je na nej GALIA rovnako ako Germania a Francuzsko v tej dobe neexistovalo

a BOLGARIA vtedy existovala?
Poslední úprava: 11. úno 2017 20:52 od Ramiannka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Dušan
Vygenerováno za 0.385 sekund


Copyright © 2013.Ramiannka All Rights Reserved.