Nepoznaná História

Main Menu

Login Form

paypal

  • Currency:
  • Amount:

Counter

02260354
Today
Yesterday
This Month
All days
8
251
5079
2260354
Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: SPOLOK Novoštúrovci

SPOLOK Novoštúrovci 09. zář 2013 22:19 #685


  • Příspěvky:4258 Obdržená poděkování 5426
  • Avatar uživatele Ramiannka
  • Ramiannka
  • Administrator
  • OFFLINE
  • Karma: 77
A Vengri sa spominaju aj u Turčianskych olejkarov, citala som ich pred 15 rokmi, a až teraz mi "zapalilo" ........
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Metod J. Sláv, ivko

SPOLOK Novoštúrovci 10. zář 2013 18:19 #691


  • Příspěvky:4258 Obdržená poděkování 5426
  • Avatar uživatele Ramiannka
  • Ramiannka
  • Administrator
  • OFFLINE
  • Karma: 77
Dušan napsal
Veď hovorím- som z neho stále paf ! Skoro 300 rokov ! A kde sme ?...Nevie sa verejne ani to čo vtedy ! :evil:

Otázku si treba položiť ináč, kto sa postaral o to, že o týchto autoroch nikto nič nevie???
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Ing. Pavol Kleban, Metod J. Sláv

SPOLOK Novoštúrovci 11. zář 2013 07:25 #700


  • Příspěvky:1502 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Ing. Pavol Kleban, Dušan, Metod J. Sláv

SPOLOK Novoštúrovci 11. zář 2013 21:47 #711


  • Příspěvky:5572 Obdržená poděkování 7736
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Je to o jazykovedcovy a dešifrovaní pravekých tekstov , tak to asi patrí sem...


Objavil som tento rozhovor a pripadal mi zaujímavý , tak som vám ho preložil. Nie celý.Len to čo sa mi zdalo zaujímavé a k veci.
Priznám sa Čudinova beriem trochu s rezervou a tu som objavil v podstate jeho kolegu, ktorý - ako sa zdá má “vedeckejší” prístup - hoci ostatným “gebírom” musí riadne dvýhať mandle už len svojím dešifrovaním textu z malieb a kresieb , napr. z jaskyne ALTAMÍRA.
O často spomínanej KAMENNEJ MOHYLE (používam skratku KM) neviem veľa a pokúsim sa to napraviť.Používam ruský výraz pre číňanov -KITAJ a Kitajec- pretože si myslím, že ruská tradícia má pravdu v tom , ako rozdeľuje KITAJ od CHINY. Voľakedy to boli dve teritóriá .S mnohýmv texte by som zapolemizoval , ale v globále je to myslím zaujímavé a odhaľuje to nové možnosti bádania a literatúru- ktorá sa oplatí asi zohnať.

( Určite je v texte veľa pravopisných , prekladových a štilistických chýb- mám všetky varianty disgrafie a ostatných dis...tak mi to odpustite.Stálo ma to kus času a nechcelo sa mi to už precízne opravovať.Ruskyzdatní si to samozrejme môžu prečítať v originále)

tulaev.ru/html.php?54



“POD BOHOM SLNKA V JEHO NOČNEJ CESTE”




Rozhovor P.V. Tulajeva s A.G. Kifišinom k jeho 70 ročnému výročiu.

6.mája 2005 v svojich 70 rokoch jeden z patriarchov našej šumerológie Anatolij Georgijevič Kifišin odpovedal v rozhovore, ktorého úplny tekst pokladáme za dôležité tu zverejniť.Jeden z najutajovanejších vedcov bývalého SSSR, ktorý nikdy pred tým nezverejnil žiaden rozhovor poprvýkrát vysvetľuje princíp svojej práce, históriu dešifrovania archeologických nápisov v Kamennej Mohyle.Podelí sa názormi na stav humanitných vied v Rusku a vo svete,Zhodnotí problémy kultúrneho dedičstva v mítorituálnych sistémoch, konkrétne- slovanského.

T.Povedzte A.G. , ako ste sa stali archeológom ?

Archelóg som nikdy nebol.Archeológ vykopáva staré predmety, a ja som špecialista na staré východné jazyky- šumerológ -bádateľ znakových sistémov a mýtorituálov. Samozrejme - v mladosti som sa zúčastňoval archologických expedícií, ale vyslovene ako epigraf.

T.Skriptograf ?

Skriptograf, ano.Myslím si , že archeológia je v súčastnosti na veľmi nízkej vedeckej úrovni.Nemôže spĺňať všetky požiadavnky modernej vedy.Zaoberá sa združovaním všetkých možných predmetov a faktov, ktoré nie je schopná vedecky skúmať.

: A.G. , v Rusku-a tým skôr v ZSSR šumerológia bola na slabšej úrovni , ako by bolo treba.Bol ste prinútený čítať odbornú literatúru v iných jazykoch .Koľkými jazykmi ste čítal ?

K.: Dôležitú literatúru som čítal v nemčine (tú som aj prednášal), v angličtine aj francúzštine.Čiže v jazykoch , ktoré sú najdôležitejšie v svetovej šumerológi. Už od študentských čias som si zaviedol sistém poznámok svojich prekladov na malé kartičky, ktoré sa dajú šikovne a prehľadne katalogizovať .Napr . šumero-babylónske poémy.Každá fráza v rôznych prekladoch a transkripciách.Nazbiera som asi 12 rôznych prekladov-jednotlivých fráz .Francúskych , amerických, anglických autorov.
Porovnával som ich a premýšľal o svojom variante prekladu.Pomohlo mi to sformulovať vlastné vedecké princípy.Kartotéku mám už obrovskú.Do milióna kartičiek tam bude..

T.: Je to veľmi produktívna -porovnávacia metóda.Aké sú vaše hlavné práce , ktoré boli publikované ?

K.: Nemám veľa publikovaných prác. Bude ich tak 100 - tých čo vyšli , alebo sú v štádiu dokončenia pred publikáciou .
Moja hlavná práca je určite monografia “ KAMENNÁ MOHYLA” prvý diel z 2001 .Teraz pracujem nad 2 dielom. Moja prvá publikácia bola venovaná chronológii Šumeru- epochy GUDEA.Bola ocenená - dokonca Diakonovom.Po nej vyšla práca o geografii tej istej epochy.
No ďaľšia moja práca “ ZÁPADNÉ KVARTÁLI LAGAŠA” už bola prijatá s kritikou , pretože to už som začal pomali upúšťať od “pozitivizmu” a začal som sledovať fakty vo vtedy ešte slabom mýtorituálnom kontekste.

S veľkými problémami sa túto moju prácu podarilo publikovať S.L. Utčenkovy vo “Vestníku starej histórie” kde bol hlavným redaktorom.No “VÝCHODNÉ KVARTÁLI LAGAŠA” už sa nepodarilo zverejniť a zostali v šuplíku.
Som pravdepodobne jeden zo zakladateľov mýtorituálneho vedeckého prístupu k historii.Teraz sa jej hlavne venuje moja žena Ľudmila Ivanovna Akimová- doktorka umenovedy.Nezávisle odo mňa , ale až po mne pristúpila na túto vedeckú cestu a teraz často pracujeme spolu.

T.: Aké práce sú pre vás ešte dôležité ?

K.: V 1985 vyšla “Estetika Šumeru a Babilónie” v sérii “ História estetického myslenia”. V 1990 bola publikovaná “GENOŠTRUKTÚRA DO GRÉCKEHO A RANNO GRÉCKEHO MÍTU”- jedna z mojich lepších prác.Výsledok veľmi dlhého štúdia. K neskorším prácam sa radia články o “ŠUMERO-BABILÓNSKOM MÍTORITUÁLI” a “STRAŠNÝ HNEV BOHOV A PÔVOD NÁRODA” (2000), “ NOČNÉ TRÁPENIE V PODZEMNOM SVETE BOHA-STRÁŽCU DUŠÍ” je už v tlači a kopa iných nepublikovaných článkov o “VEKU IŠCHARY” (mýtorituáli tráv, kameňov a dreva u Šumero-Babiloňanov).
Samozrejme vrcholom mojej práce je “KAMENNÁ MOHYLA” - do ktorej som vložil všetko moje poznanie, všetky moje vedecké skúsenosti a v ktorej som odhalil- ako sa mi zdá- novú variantu vedy-PRAŠUMEROLÓGIU.
V súčastnosti sa zaoberám aj ŠUMEROLÓGIOU aj PRAŠUMEROLÓGIOU.Pokúšam sa dôjsť čo najďalej, vťahujúc do bádania nie iba blízkovýchodné a stredozemno-pričernomorské kultúry, ale aj Sibír a Ďaleký východ.

MÝTORITUÁLNE SISTÉMY

T.: Šokovali ma poznámky čo ste mi dali ku genalógii mýtov , konkrétne konspekty v latinčine...

K.: To nie je genalógia.Je to genealogické kódovanie dávnoveku mytológom.Mám veľa-najmenej 10 fasciklov zozbieraných na tému gréckej genealógie (do gréckej, Lelegskej a neskoro lelegskej)-ich perIódy a každá sa rozdeľuje na 5-6 podrozdelov a tď..) To isté platí aj pre keltskú genealógiu /3 varianty/ a germánsku.Ku všetkým tímto témam existujú aj pôvodné zdroje .

T.: Je to ohromujúca práca. Čo z týchto bádaní v prvotných zdrojoch keltského, germánskeho a slovanského panteónu bohov a mytológie nie je podľa vás brané do úvahy súčastnou vedou ?

K.: Podstatná časť vedcov stojí-ako hovorím -na neopozitivistickej platforme.Hľadajú pre všetko objasnenie z pozície “ZDRAVÉHO ROZUMU” a vychádzajú z cudzích názorov- tak alebo inak - opierajúc svoju teóriu o citovanie prác svojich predchodcov.
Mňa nezaujímajú názory historikov opisujúcich jeden od druhého. Mňa zaujímajú PRVOTNÉ ZDROJE.
Rozčleňujem fakty najstarších ranných zdrojov na vrstvy a porovnávam ich s inými genealogickými zdrojmi - napr. germánska materiály porobvnávam s indickými, slovanskými, sumerskými, starogréckymi, egyptskými - na mýtorituálnej úrovni.Nikto iný to zatiaľ nerobí.


CESTA K HĽADANIU SLOVANSKEJ MINULOSTI.

T.: S vašou pomocou som objavil zabudnuté v 20 st. práce výnimočného historika -slovanofila JURIJA IVANOVIČA VENELINA.Som vám za to veľmi vďačný.Koho z novodobých historikov by ste mi odporučil? Alebo letopisy ..?

K.: Zo Slovanských zdrojov hádam najviac SAKSONA GRAMATIKA alebo Srbský zdroj KRONIKA MNÍCHA DUKLJANA z 12 st.

T.: Prvá kniha (Gramatik ?) už je na internete po rusky.

K.: Na internete je , ale aj tak ju treba vydať. Tak ako vy VENELINA .Ja by som chcel znovu vydať POTOCKÉHO.

T.: pripravujeme jeho vydanie.

K: Myslím, že tieto zdroje prvotného významu sú mimoriadne dôležité. Ak v nich aj sú nejaké falzifikácie, netvoria viac než 10 %.

T.: Vďaka vašim kontaktom som sa poznal pred pár rokmi s A.A.Byčkóvym.Dal mi k publikácii už niekoľko prác “ STARÉ BOHOSLUŽOBNÉ PREDMETY OBODRITOV” od A.G. MAŠA a “OBJAVNÁ CESTA ZA SLOVANSKOU HISTÓRIOU” grófa J.POTOCKÉHO a aj knihy J.LEČEEVSKEHO “ RUNY A SLOVANSKÉ RUNOVÉ PAMÄTNÍKY” ...
Vyžaduje to len zorganizovať a zohnať financie . A to je ešte kopa zaujímavých prác.

K.: Je nevyhnutné preložiť a vydať po rusky dánsku históriu SAKSONA GRAMATIKA.
SAKSON GRAMATIK je mimoriadne dôležitý zdroj, pretože bol osobným svedkom POMORANO-SLOVANSKEJ kultúry. Neskôr ho nemecký historici ovbvyňovali a urážali (napr. autor Mladšej EDDY) za to , že zanechal príliš veľa svedectiev o rannom Slovanstve !

T.: Dovoľte mi repliku. Vďaka Ždislavovy SLOVINSKÉMU , známemu poľskému slovanofilovy a ochrancovy unikátnej bibliotéky, som sa dostal k originálu khihy BOGUSLAVSKÉHO. Je to známy akademický vedec- autor 3 dielnej histórie starých Slovanov a iba bibliografia obsahuje viac , ako 100 mien medzi ktorými sú aj autory , ktorých spomínate. Naša slavistika je veľmi pozadu...

SLOVANSKÉ KALENDÁRE A INÉ KALENDÁRNE SISTÉMY.

T.: Porozprávajte nám o kalendárnych sistémoch viem, že ich máte spracované do hĺbky.

K.:Vymieraním národných zvykov , podmieneným nástupom mestskej “civilizácie” v 19 st. začalo ťažké obdobie pre zachovanie a poznanie živej tradície odkazu našich predkov.Dialo sa to všade a aj v Rusku- hoci nie tak intenzívne. Niečo sa dá ešte nájsť a pochopiť aj dnes.V Petrohrade pri Inštitúte etnografie je múzeum etnografie, kde sa v 2 miestnostiach skladujú zápisky o národnom kalendáre, zbierané v 19 st. miestnou inteligenciou (hlavne učiteľmi) pomocou špeciálnych dotazníkov-ankiet, ktoré rozposieľalo ministerstvo vnútra.
Tieto dotazníky sa potom posielali na ministerstvo a odtiaľ na šťastie, boli poslané za pomoci etnografov do Inštitútu etnografie.D.K.ZELENIN ,známy ruský etnograf sa ešte do 1sv.vojny pokúšal zanechať ich opis.Publikoval, myslím 3 knihy a posledná sa už nedostala do tlače kvôli VOSR.
Archív je gigantický zdroj neuveriteľne dôležitých informácií.Záznam kalendárnych ľudových obyčajov, národných piesní, riekaniek, pranostiky, ľudové múdrosti, povery ..atď.
Tento archív treba nevyhnutne spracovať a vydať ! Je to neuveriteľný vklad do histórie našej kuľtúry.
Veľmi dávno som začal zbierať ruský národný kalendár.Je však proste širší než len “ruský”.Sú tam samozrejme vložemné aj vplyvy iných národností Ruska- zachytené už vedcami 19 st. .Veľa materiálu je Ukrajinského a Beloruského ( sú veľmi archaické) , ale aj Moldavského a Poľského (Poľsko bolo v 19 st. súčasťou Ruska a preto aj jeho zvyky sa stali súčasťou kalendárov).
Sú paraleli medzi kultúrami západných slovanov a a národov Európy .Sú tam aj analógie zo staroveku - Sumerov, Grékov, Ríma, Egypta,a druhých. Zbieral som antologicky-ako svedectvá zozbierané chronologicky v oddelených rubrikách , ako napr. : Mená, Historické svedectvá, Rituálna trapéza, Povery,Pranostiky....
Všetko je to rozdelené aj podľa kalendárnych období, počnúc Januárom- smozrejme” LUNNAJA” (Mesačná”).Veľká noc je samostatne.Sviatkom je venované zvláštne miesto.Niektoré , ako MASLENICA- sú na celú knihu.Materiál je to obrovský- v podstate na 5 dielnu knihu- s predslovom a komentármi. 2 knihy už boli v tlači vo vyd. “VSIA MOSKVA” no neuskutočnilo sa to a teraz po 10 rokoch by som už aj sem-tam niečo asi poopravil.

T.: Gigantská práca..

K.: Na otázku - načo nám je táto práca by som odpovedal . Postavil som do porovnania náš Rusko-Slovanský kalendár s starovekými Gréckymi, Rímskimi, Šumero-Babilónskymi, Egyptskými a Chetitskými kalendármi. Samozrejme zo staroveku máme veľa “deravých” miest vo faktoch.Veľa je strateného. U Grékov sa zo 160 +- historických kalendárov zachovali len čriepky, no očividne sú vzťahy aj vo sviatkoch , aj poverách a pranostikách...Čo nám dovoľuje predpokladať jeden ZDROJ- veľmi starý, až praveký.

Okrem toho sa dá rozšifrovať v globálnom kalendárnom “sistéme” Šumerské kompendiumy (?), ako napr. obrovský ŠUMMA ALU (KEĎ MESTO”). V tomto traktáte, zloženom zo 100 tabuliek, sú zozbierané národné príslovia- ktoré sa zachovali do našich dní.Napr. “ak mravce lezú do prava, bude zima taká a ak v ľavo bude iná...”
Množstvo takýchto zápisov, ktoré vyžadujú prieskum.Samozrejme v našom veľkom kalendáry - antológii sú staroveké analógie použité len v njavýraznejších príkladoch- pretože veľké množstvo iných by muselo byť potvrdzované mnohovrstvovým analitickým dokazovaním a to nie je cieľom knihy.
Ak budú peniaze na vydanie-knihu vydám. Je skoro hotová do tlače.No prvoradá práce pre mňa teraz je dešifrovanie tekstov Kamennej Mohyly.Podobnú antológiu o kalendároch by mohol vydať aj iný vedec, ale dešifrovať Kamennú Mohylu ešte dlho nikto nedokáže.

T.: Nádhera A.G. , ktoré vaše práce ešte neboli publikované a prečo ?

K.: Nepublikované sú mýtorituálne práce o mýtorituáloch Keltov, Germánov, Balto-slovanov ... Hovorím o mýtorituále práve preto, že v súčastnosti všetky vedecké práce , ktoré sú publikované - sú neopozitivistické.
Mám ešte “HISTÓRIU ŠUMERU”.Je dostatočne “divná” pre vedeckú verejnosť, lebo je napísaná vyslovene na základe prvozdrojov .(!)

PROBLEMATICKÁ VELESOVA KNIHA

T.: Aký je váš postoj k Velesovej knihe ?

K.: Vo VELESOVEJ knihe je veľmi starý základ, ale sú v nej aj rôzne staré “prilepené” fragmenty v rôznej kvalite.
V.A. Žukovskij sa pokúšal publikovať doštičky Velesovej knihy, ku ktorým sa dostal, ale nakoniec nič neurobil, lebo sa začala verejná diskreditácia a spochybňovanie pravosti- podobne , ako v “SLOVE O PLUKU IGOROVOM”.
Ak by publikoval Velesovu knihu- SLOVO by bolo zavrhnuté, ako nedôverihodné.”ČESŤ” VELESOVEJ knihy bola vlastne obetovaná “SLOVU”, hoci Salukadze sedel v komisii tam-aj tam.Neskôr sa doštičky dostali do Povolžia.Andrej Nikolajevič Rybin mi povedal, že jeho babka a teta ich pred revolúciou predali v Charkovskej gubernii, kde sa dostali do rúk Izenbeka- ktorý ich vyviezol do Holandska.

T.: História dostičiek je známa, ale vyjadrite sa radšej A.G. k ich dôverihosnosti a veku ?

K.: Priznám sa , že som 3 x zmenil uhol pohľadu na tento predmet našej debaty. v 1970-ch rokoch kedy sa ešte nikto V.knihou nezaoberal som stratil skoro 10 rokov ích štúdiom.

T.: V akom preklade , alebo v originále ?

K.: V originále od Austrálskeho špecialistu Lesnovo.Rozoberal som preklady v kontekste s Keltskou mytológiou a dokonca aj Germánsko-Slovanskou a nenachádzal som, žiadne spojitosti.Vtedy som bol ešte NEOPOZITIVISTOM.Originalita Velesovej knihy ma šokovala.Keď som sa začal venovať mýtorituálom , na Velesovu knihu som zabudol.
V 1980-1990 som ju dokonca pokladal za falzifikát.

Avšak vďaka práci VIRTA , alebo aj silného Slovanoveda Valerija Aleksejeviča Čudinova, ktorý písal o Velesovej knihe som sa znovu vrátil k presvedčeniu , že kniha je originálom.Čudinov poukázal silnými argumentami a dôkazmi, že písmo nie je alfabetné, ale silabické a tento variant písomnosti je naozaj starý.Zaujal ma VIRT -odborník na Germánske runy , ktorý - čo je podivuhodné - navštevoval počas II sv.vojny Kamennú Mohylu- v snahe nájsť ranné prvopočiatky Turkických rún.Tých , ktoré dnešný odborníci lokalizujú v oblasti DONU.Slovanské rezy Čudinova majú tiež zdroj svojho výskitu hlavne na Done a oblasti TMUTARAKANU a pod. Ukazuje sa , že obe línie -Germánska a Slovanská sa mohli prepletať a vyvýjať spolu. Preto je aj Vel. kniha spojená s vývojom runistiky- Germánskej aj Turkickej.Obe sú dve krídla jedného fenoménu.Forma je často podobná( existujú analogické znaky) no zmyslová podstata sa líši.

T.: Jedným slovo- pripúšťate skúmanie Velesovej knihy.

K.: Ano , určite sa oplatí skúmať V.knihu , ako jeden zo zdrojov. Dokonca sú určité paraleli v štruktúre rozloženia tekstu v Kamennej Mohyle a vo V.Knihe.Je celkom možné , že príde deň, keď dozreje čas na štúdium možného “prostredníka” medzi Kamennou Mohylou a V.knihou- vďaka ktorému sa V kniha stal pokračovateľkou Kam.Moh.

T.: Prejdime ku Kamennej Mohyle .Vám , vážený A.G. patrí prvenstvo v dešifrovaní starovekých nápisov z Kamennej Mohyly .Aký je ich význam? Nie pre vedecký svet, ale pre nás -Rusov a Slovanov ?

K.: To neviem posúdiť. Ja , ako vedec sa cítim byť zviazaný s celým svetom vedy a nie národným, či politickým vplyvom.Teksty Kamennej Mohyly v mojom chápaní sú mostom medzi Šumerským svetom a svetom Euroázijského Západo- Východu (Pyreneje - Ural).A čo sa tíka významu mojej práce pre Rusov a Slovanov- akékoľvek nové poznanie obohacuje národnú kultúru.

T.: Očo ide v tých tekstoch? Sú tam popísané obrady , alebo niečo ako kronika ?

K.: Sú to rituálne teksty hovoriace o rôznych sakrálnych obyčajoch, s masou sakrálnych objektov , ktoré sú rozmiestnené - predpokladám vo vzťahu k lokálnemu dobovému kalendáru. ( Chronologické časové rozdelenie vtedy asi nebolo). Mohol sa objaviť na Kamennej Mohyle okolo polovice 3 tisícročia pnl.pri účasti cára-žreca SUCHURŠAKBALA. Lokálny kalendár fiksuje fázy premiestňovania rituálnych objektov z jednoho miesta - lokusa, na druhé . Tých miest bolo okolo 12-14. Teksty KM sú prečítané zatiaľ čiastočne.Sú komplikované a bohaté vo svojej podstate.

T.: Čo spája nápisy KM s jaskyňami v Altamíre a Fontenbló ?

K.: Vo Fon. sú nápisy analogické tým v KM.Sú veľmi blízke jednak štýlom- tvarom znakov , ale aj zmyslom.

T.: To znamená- odhadom- je to jeden jazyk ?

K.: Ano- jazyk je to jeden, no vo FON sa dá vidieť 5-6 rôznych rukopisov a v KM. jeden s modifikáciami.Pravdepodobne žreci týchto svätíň boli v kontakte.

T.: Čo bolo prvé FON. , alebo KM ?

K.: Kamenná Mohyla.

T.: Svojho času som ukazoval nápisy z FON. B.D. Michajlovu- riaditeľovy KM , ktorý jediný mal možnosť vizuálne študovať teksty priamo od objavu jaskýň . on ich aj osobne kopíroval. Jeho reakcia bola milá : “To súpredsa moje nápisy!”

T.. A ALTAMÍRA ? Ako hispanistu ma to veľmi zaujíma.

K.: Altamíra je jeden z njzaujímavejších pamätníkov pravekej protopísmennosti. Preslávená krásou zvieracích malieb.Je zatiaľ najstaršou v mojom grafickom ponímaní vývoja a tieto zvery- kone a bizóny - nesú v sebe protopísmennú informáciu.Každý obraz sa “rozdeľuje” na samostatné časti- ktoré sú príbuzné znakovým symbolom.

Nebolo vám divné prečo niektoré figúry sú namaľované na iných ? To je tzv. palimset. Alebo prečo sú nieltoré zvery namaľované bez rohov , alebo iných častí tela ? To nie sú umelecké fóry pravekých majstrov , ale prejav rannej protopísmennosti.
Takže - tieto obrovské panno -obrazy sa dajú čítať.Altamíra je zo 14 tis. pnl. Ale teksty v Kamennej Mohyle už sa datujú najneskôr do 7 tisícročia pnl. a najrannejšie už do Sumerskej doby 3 tisíc. pnl..
Altamíra je predchodcom KM , ale tiež Francúzska jaskyňa LASKO - známa krásnymi maľovanými panno je súčastnicou KM - 8 tis. pnl.

V LASKO sú čitateľné ME-známych Sumerských 50 párov ME- akýchsi záhadných “upozornení” , vo vzťahu k rôznej ľudskej činnosti.Niektorí autori ich prekladajú ako “SUTI” /podstaty ?/.U Šumerov bolo potrebné mať “právo robiť skoro čokoľvek. Žreci museli mať právo na svoju profesiu.Bolo treba mať právo na sledovanie oblohy, obchodovať, pestovať obilie, šiť obuv atď.Toto všetko je ME.Očividno ME v KM sa objavilo pod vplyvom z jaskyne LASKO.

ZVLÁŠTNOSTI SYNTAGMY PROTOPÍSMENNOSTI.

T.: základná otázka A.G. - čo to je syntagma ?

K.: Sintagma je súslovie v Sumerskom jazyku.

T.: Významové súslovie ?

K.: Ano. “ ANU VYTVORIL NEBO A ZEM” To je príklad a on vytvára syntagmu.Prečo ? Pretože Sumerský jazyk je aglutinatívny.Všetky znaky sa nakladajú jeden na druhý a gramatické znaky sa vypisujú na konci slov.V KM sa takéto syntagmi ukázali zakrútenými

v špirálu , alebo v špirálovité ” hniezda” a bolo nutné ich “rozmotať” a vyrovnávať , aby mohli byť prečítané.V ranných etapách protopísmennosti- napr. panno Altamíry- syntagma predstavuje celú figúru-zvyčajne zvieraťa.Samostané časti syntagmi predstavujú údy zvieraťa.
Keď sme pri tom- práve v Altamíre sa mi podarilo nájsť najstarší prototekst , ktorý je v Šumere známy ako “ POUČENIA ŠURUPPAKA” - nastolenie” SPRÁVNEHO ŽIVOTA” - teda to čo všeobecne poznáme ako “ 10 ZÁKONOV MOJŽIŠOVÝCH” . V Kamennej Mohyle tento prototekst je zobrazený v 6 rôznych variantoch.

T.: Dá sa teda povedať , že Šumerské a protošumerské zápisy sú do indoeurópske pamiatky praveku Európy ?

K.: Dá sa, no “Indoeurópske pamiatky” v tomto priazovskom teritóriu sa datujú až od 3 tis. pnl., kedy budúci “Šumery” odišli na juh.


ARNO POBEL A VIRT NA KAMENNEJ MOHYLE

T.: V poslednej dobe často spomínate nemeckého Šumerológa ARNO POBELA.V akej súvislosti ?

K.: O Kamennej Mohyle sa vedelo od 19st. aj o tom, že sú tam akési znaky a aj predpoklad akejsi šumerskej prítomnosti. Svojho času mi V.V. Strujev radil odísť pracovať na Ukrajinu- možno s cieľom rozohnať podozrenia.Zostal som v Moskve a až po dopísani prvého dielu “KAMENNEJ MOHYLY” -keď už som bol presvedčený, že jazyk znakov bol naozaj blízky šumerskému, som sa prekvapený dozvedel, že v rokoch Vlasteneckej vojny 1942-43 , Nemci vyviezli z Kamennej Mohyly okolo 40 tabličiek s nápismi , ktoré zdá sa ešte do vojny vykopali miestny archeológovia.Boli uložené v Melitopoľskom múzeu.
O POBELOVY som sa dozvedel z knihy J.KANIGINA”PRAVLASŤ ÁRIJOV”.Kanigin bol vedeckým sekretárom Sibírskeho oddelenia Akadémie vied.V knihe napísal , že v 1942-43r. viedol vykopávky v Kamennej Mohyle nejaký ARNO POBEL Kopal vraj v jaskyni BÝKA v ktorej je veľa krátkych nápisov.Pravdepodobne zdrojom informácií pre Kanigina boli tajné materiály , ale archývy sa na túto tému ešte neotvorili. Posledná práce Pobela bola vydaná v 1934r. a zomrel v 1958r. Je záhadou prečo tak významný vedec a špecialista mlčal skoro 24 rokov.Ak kopal v KM a videl nápisi nemohol by nepriznať podobnosť so šumerskými.AK mlčal, musel mať na to silnú príčinu..

T.: Ako bol Pobel vo vzťahu s Virtom ? Bola to spoločná expedícia ?

K.: Áno.Pobel bol nemec žijúci v Amerike.Bol vodcovskou osobnosťou Americkej šumerológie. Odmietol však slúžiť Američanom a odišiel do fašistického Nemecka pomôcť uvoľniť Virta z domáceho vezenia v ktorom bol v1935 za rusofilstvo a agitáciu proti vojne s Ruskom.Hlavným šumerológom v Nemecku bol vtedy Bruno Majsner a Pobel mu bol očividne veľmi blízky. Významný vedci tej doby , ako Adam Falkenštajn a Volfram Von Zoden boli v SS.Vtedy to tam bolo skoro samozrejmosťou - podobne , ako u nás za ZSSR byť v KS.


RABÍNI V KAMENNEJ MOHYLE

T.. Prečo Km navštevovali rabíni ? Má snáď KM vzťah aj k Judaizmu ?

K.: Zdá sa mi , že história vychádza z čias , kedy bol veľký vplyv panbabilonizmu , kedy históriu židovského národa písali na základe babilónskej.Židia akoby preložili-previedli babylonskú históriu na svoj jazyk.Šumerská minulosť sa tam však neodráža - s vínimkou niekoľkých Aramejských statí v Knihe Života.Začiatkom 20 st. I.Veľgauzen podčiarkol 200ročnú históriu (začínajúcu Spinozou) tak zvanej biblijskej kritiky.Všetci rabíni všetko poznanie intelektuálnej elity židovstva sa učilo v tejto škole a vychádzali z nej.
Môj výskum ukázal, že existujú pravdepodobne 2 protichodné duchovné smery v prototextoch všeobecne porovnateľných s “biblickou kritikou” na úrovniach “ELOGOVISTOV” a “ JAHVISTOV”.Teda jeden smer je vo vzťahu k “MNOHOBOŽSTVU” a druhý s “ JEDNOBOŽSTVOM”. K “ elogovistskému” smeru sú blízke prototeksty Francúzskych jaskýň a k “ Jahvistickému” -Uralské.
Poprvýkrát sa spojili nie v Babylone, nie vŠumere - ale v Kamennej Mohyle ! Čiastočne som o tom písla aj v protošumerských koreňoch biblických mýtov v článku “STRAŠNÝ HNEV BOHOV” a “ PÔVOD NÁRODA”.Je možné, že práve niečo takéto blízke témam o ktrých sme hovorili - čo zaujalo židovským rabínov sa nachádzalo v stratenom 4 diely VIRTOVEJ knihy “ PALESTINABUCH”.Možno v hľadaní pravdy sa rabíni snažia pochopiť fenomén KM.


PRAVEK ŽIDOVKÉHO NÁRODA

T.: Objasnite nám A.G. kedy sa podľa vás objavili Semiti, kedy židia- Judei ?

K.: Myslím, že tak ako tvrdí Doľgopoľský a Iľjič-Svitič-semitská vetva sa mohla sformovať niekedy okolo 5 tis.pnl. .Pred tým bola pravdepodobne v podobe Chamito-semitov. Judaizmus vznikol okolo 1 tisícročia pnl..Aj preto Semiti nemohli napísať 4 Mojžišove knihy.Boli napísané Judejmi.EVREJ je názov od cudzincov - ME-LUCHU po DRAVIDSKI alebo ŠUMERSKI to znamená “MELUCHITI” v preklade EBERI-rovnako ako INDOVIA.Tí sa pred tím oddelili v samostatní kastoví sistém a prešli Himaláje a odtiaľ prešli do dvojriečia - spmeňte si čo sa píše v Knihe života, že “ONI PRIŠLI Z VÝCHODU ZO ZEME NOD”. Po príchode v UR -výnimočný UR CHALDEJOV sa začali formovať, ako národ.A to bolo práve okolo 1 tis. pnl.Pred tým tam žili semitské plemená -no AMOREJOV a nie JEVREJOV.

T.: Prečo teda gnetika nachádza v krvi u židov skoro 20 % černošskej krvy ?

K.: nie je vylúčené , že táto časť genetiky sa “nalepila” vich “dravidskom” perióde vývoja.


PRAŠUMERSKÝ SYLABIZMUS KM


T.:Prejdime na inú -zaujímavú tému. V svojej monografii o KAMENNEJ MOHYLE máte priložený vami zostavený PRAŠUMERSKÝ SLOVNÍK.Ako sa vám podarilo preložiť piktogramy, petroglify,hieroglify a množstvo iných znakov mŕtveho jazyka do úrovne súčasnej fonetiky ?

K.: Šumerský jazyk zomrel začiatkom 2 tis.pnl. Z klasickej doby Šumeru sa nám dochovalo z prelomu 3 tis.pnl. okolo 520 poém a iných textov.Šumerské písmo je klinové.Každý text sa delí na syntagmy.Tie sa delia na znaky-sylabemy.Syntagmy pozostávajú z 3 až 5 slabík.Prevládajú dvojité syntagmy.A tie sa čítajú foneticky.
V Egyptskom jazyku sa čítajú iba spoluhlásky a v Šumero-Babylónskom “slabičnom” písme je veľa hlások a presne vieme (dokázané pokoleniami vedcov), že napr.”U vtOrOje” je nosným zvukom O.V Šumerčine však O niet.Všetci si lámali hlavy kde sa podel ?Pri každom slove je obyčajne aj 5-6 rôznych významov - aj do 10 a napr. “U DRUHÉ” je “TRÁVA” a “U PRVÉ” -čo ja viem “JAMA” a “U TRETIE” - “SEN” , “U ŠTVRTÉ” - “SLNKO”...a tak ďalej. Kruh týchto významov je zaujímavý pretože vytvára v svojej podstate obsahový uzol o SMRTI-(SNE)”SLNKU v JAME a jeho narodení v TRÁVE.

V mojom prašumerskom slovníku (nazval som ho SYLABÁRIOM) je asi 60 strán.Stále sa rozširuje s objavmi nových faktov, nových dešifrovaní.Ak sa materiál dá dohromady -bude to najmenej 300 strán.Teksty KM už sú kompletne prečítané - teda s vínimkou kamenných tabličiek- ktoré sú veľmi komplikované.
V Sylabáriu bude zahrnuté všetko.Materiál z Francúzskych jaskýň, Uralské skalné nápisy- proste všetko čo sa podarilo nazbierať ako piktorgramy.


T.: Čítal som vašu knihu a okamžite mi napadla otázka- ako prechádzate z jazykovej kategórie do antropologickej a rasovej ? Ste predsa špecialista jazykovedec -nie antropológ ?


K.: Antropologické a rasové kategórie sú len odhad- hypotéza- nič viac.Dôraz je na jazykovede a rozbore znakových systémov a občas treba prepojiť lingvistický , mýtorituálny materiál s etnickými vetvami.
Pre mňa z vedeckého hľadiska nemá význam -kto (z národnostnej otázky) vytvoril tú , alebo inú teóriu.Nehľadiac na to , že mi je simpatický “ arijec” POBEL - zároveň mám rád aj prácu “žida” JULIUSA OPPERTA (dokonca ten si myslel , že šumerský jazyk bol vytvorený NESEMITAMI ) , ale ja zastávam teóriu tiež “žida” JOSIFA HALEVI - oponenta OPPERTA , ktorý tvrdil že šumerský jazyk bol v podstate tajný jazyk semitských žrecov.Až po štúdiu Kamennej Mohyly som sa utvrdil , že mal asi pravdu.
Vychádza mi z toho , že prašumerský jazyk bol tajným jazykom žrecov.Hovoriť v takomto prípade o tak dávnej dobe o rasách a etnicite je naozaj nereálne.

Na druhej strane ma však vývoj mojich výskumov priviedol k presvedčeniu, že pôvod protošumerov a KETOV - je v národoch žijúcich kedysi hlavne na SIBÍRI. U jedných aj druhých je badateľná príbuznosť v štruktúre jazyka- hlavne vo formovaní prídavných mien.KETI žili kedysi na obrovskom území od Jeniseja po Kaukaz.Tam sa formovali aj protošumeri.Pravdepodobne Keti ovládali oblasť až po Kamennú Mohylu, ale nemáme pre to dôkazov.
Táto etnická vlna obsahujúca množstvo “národnostných” centier- ako Šumerskú, Egyptskú, Churito-Chetskú, grécku, Etruskú ( samozrejme “proto..”)- sa pohli v 4 tis. pnl. na Balkán- pustošiac všetko , čo im stálo v ceste.(v Biblii je tento krvavý pochod pripísaný židom- ale oni nemajú s ním nič spoločné- BOLI TO PROTOŠUMERI!!!)
PROTOŠUMERSKÝ JAZYK UŽ EXISTOVAL, NO NIE JE HO VIDIEŤ V KAMENNEJ MOHYLE. Neviem prečo.

T.: Otázka metódy čítanie pomocou petroglifov a kresieb na stenách má mnoho kritikov. AJ prof.Čudinov je schopný prečítať skoro kdekoľvek na svete - dokonca rusky. Kde sú kritériá vedeckého prístupu ?Kto môže preveriť a potvrdiť vaše dešifrovanie okrem vás ?

K.: Akýkoľvek šumerológ, dokonca na nízkej úrovni sa opiera o silnú dokonca 200 ročnú tradíciu vytvorenú egyptológami a asirológami ( na začiatku bola šumerológia súčasťou assirológie). Je veľmi ťažké sa odkloniť od už zisteného dokonca aj len na niekoľko centimetrov.Všetci opakujú už dokázané. Ale občas sa objavia mimoriadne možnosti- tak ako v prípade KAMENNEJ MOHYLY. Vzniká niečo extraordinárne.No ak sa navyše toto “EXTRAORDINÁRNE” stotožňuje s už existujúcimi šumerskými slovníkmi Dajmela, Laba a druhých - tak to už je svojho druhu potvrdenie správnosti - nehovoriac o detajloch.Zatiaľ moje výskumi našli oporu len u 2 známich lingvistov.Jeden z nich je recenzentom mojej knihy- s ktorým sa dokonca ani osobne nepoznáme- kavkazoved KAZBEK ŠAGIBUDDINOVIČ MIKAILOV. Mal spústu poznámok k textu, ale samotnú metódu dešifrovania nespochybnil.
Druhý špecialista s autoritou, je ROSTISLAV ANTONOVIČ GRIBOV, voľakedajší vedúci katedry Assirológie v Sankt Peterburgskej Univerzite.Môj učiteľ.Nadšene podporoval moju prácu.Vo všeobecnosti pravých šumerológov na svete nie je veľa.20-30 a ďaleko nie každý sa vyzná aj v klinopise. najčastejšie s transkripciou..
Ja pracujem s klinopisom nepretržite už mnoho rokov -mám veľkú skúsenosť.Som presvedčený , že v budúcnosti vedci potvrdia prašumerský pôvod v textoch KM a celého pravekého jazyka.Existoval v podstate od dôb Neandertálcov. Prinajmenšom v celej Euroázii- od Ďalekého východu po Pireneje a v Šumere na začiatku 4-3 tis.pnl. sa dostal do pozície reliktu osobitého “písmenného” jazyka dokonca samím šumerom ťažko pochopiteľného.(archýv DŽEMDET-NASRA nie je doteraz rozšifrovaný).

Čo sa týka Čudinova. Je to Slavista a asi nevychádza zo svojich “mantinelov” a nevnára s príliš do “hĺbky” jazykových tradícií.Dnes je dešifrovanie textov v móde a veľa fizykov a matematikov sa dostáva do našej oblasti vedy.Ich hipotézy sú často drzé a hlúpe, ale nesmú sa zakazovať.Všetci predsa vieme , že tzv. “AKADEMICKÁ” veda je veľmi konzervatívna a často dusí všetko nové a svieže.Akadémia v podstate plodí hlavne mŕtvolnosť.Všeobecne priznaný fakt je však napr. že Egyptológia sa rozvýjala hlavne vďaka diletantom. Oni vyslovia akúkoľvek smelú hypotézu a “akademici” začnú hľadať dokazy.

JURIJ ALEKSEEVIČ ŠILOV


T.: Prejdime k charakteristike ďaľších vašich kolegov.Náš známy archeológ Jurij Alekseevič Šilov napísal niekoľko známych prác o Védickej a Árijskej kuľtúre našich kurganov Pridneprovia a Pričernomoria. Ako hodnotíte tieto práce ?


K.: Trochu nejednoznačne.Urobil pre mňa veľmi mnoho.Aj Kamennou Mohylou som sa začal zaoberať vďaka nemu, aj moja kniha bola vydaná za jeho asistencie.Ako vedec vniesol svoj diel vo vedy.Šilov pozdvyhol archeológiu na vyššiu úroveň.Pred ním nik neinterpretoval archeologický materiál tak ako on.Všetci iba klasifikovali a tipologizovali - s mizivým výsledkom.Žiadny vzťah nájdených vecí s duchovným svetom.Keď som v 1960 bol s ním pri výkopoch Karmir Bluora- vedených Borisom Borisovičom Piotrovskim ma udivovalo prečo z jamy , kde sa prepadla strecha domu všetko odtiaľ vyhrabali-prečo sa nefiksovalo položenie vzpier, zhorené predmety..
Presne sa opisovali len na podlahe nájdené veci.V podstate potom nemohli rekonštruovať strechu domu, alebo akejkoľvek stavby.Šilov začal ako prvý zaznamenávať vonkajšiu konštrukciu domov a z pozorovaní konštrukcie kurganov a pohrebných rituálov vyvodil védický vplyv. (krátené)
Jeho dizertačná práca “PRARODINA ÁRIJOV” je nové slovo v našej archeológii.Odhalenia Šilova sú často inými archeológmi tajne využívané.Aj iné jeho knihy sú zaujímavé, ale ako človek intenzívne zaujatí témou často nevychádza z faktov. Momentálne prepadol “NEOAZIATIČNOSTI” - čo môže byť síce zaujímavé, no nie veľmi praktické.( často sa podobný záujem stáva formou nového “náboženstva”)

T.: Sú vzťahy medzi Védiskou a Árijskou mytológiou a kurganmi Pridneprovia ? Existujú dôkazné materiáli ?

K.: Nie. Rigvéda sa objavila v 6 storočí pnl. Staršia jej rekonštruovaná varianta okolo 1200 pnl. To je všetko.
Vtedy ešte Árijci neboli vyčlenení z iných etnických vetiev.
Za 2. najhlavnejšia časť Rigvédy je 9 mandala , kde je reč o búrení(mútnom) oceánu.Táto časť pravdepodobne vznikla do 1200pnl. Ak pripustíme, že sa sformovala ako mýtorituál v 4 tisícročí pnl. je ťažké povedať , prečo sa neobjavila v písomnom zázname.Ale je to možné Rigvéda obsahuje -podobne , ako iné staroveké písomnosti rôznorodé časti z rôzeho obdobia a zdroja.Ako príklad staroegyptské , Homérove...
Prečo na KM bol písmenný záznam a budúci Árijovia ,ktorý odtiaľ odišli na východ písomnosť stratili- netuším.No zároveň s tým mýtorituály o ktorých píše Šilov a ktorými sa zaoberám ja majú veľmi hlboké korene a v podstate sú si príbuzné.

Aj preto má Šilov pravdu - aj nemá.Nemá pravdu v tom , ako silno ho priťahuje všetko Árijské a Védické .Tieto tendecie sú príliš konvergentné.

Ešte niečo mi vadí , aby som uveril v existenciu silných vzťahov medzi Ukrajinou a Rigvédou. Je to Nardský epos . Dlho som sa venoval jeho štúdiu-aj ke’d som nič nepublikoval.Aj moja žena sa mu oddala pred niekoľkými rokmi- s podobným výsledkom. Našla tam však masu príbuznosti s Gréckymi rituálmi a mýtamy- okolo 80 sužetov.A pri tom je tento Kavkazský epos - nehľadiac na jeho folklórnu formu a polpulárnosť aj v súčastnosti veľmi archaický- dokonca možno archickejší , ako Grécke ! Je tam aj Trójska vojna, aj súd Parisa, Hermes, mýtus o narodení Atény, Erichtónia (Soslan) o ktorom v inej súvislosti písal Vladislav Ardzinba.
Prečo nám treba tak veľmi skákať do Indie ? Vyhýbajúc sa tomuto gigantskému dedičstvu ?! Čo tomu prekáža ? Myslím, že len nedostatočné sebavedomie. Jurij Alekseevič Šilov má veľa osvietených myšlienok , ale nedostatok znalostí.A Nartov treba poznať ! To je vážny fakt.

T.: Aký vzťah máte k “ DŽERELOM”- knihe o počiatkoch Slovanskej kuľtúry- PRARUSI ?

K.: Tieto knihy som ešte neprečítal. Mám len poznámku- nechcem hovoriť o tom , ako sa prispôsobuje veda k aktuálnej politike.Tieto hra ja nehrám.

T.: Indológ Stepan Nalivajko dokazuje vo svojej práci , že Šumeri- Kimeria a Siveri (Siverci) majú spoločnú genetickú previazanosť.Je to tak ?


K.: Čítal som Nalijkove práce , a nepokladám ho za vedca.


T.: Ale predsa len Kimeri a Kimerijci - sú jedna rodová línija.Alebo nemajú nič spoločného ? A čo Kimeri a Šumeri ?


K.: Myslím, že previazanosť tam je.Šumeri mohli mať nejaké vzťahy so Slovanskými Radimičami , ale asi najviac s Krivičami.Prečo ? Krivičskí žreci veľmi dlho, skoro až do IOANNNA III neprešli na kresťanstvo.Boli “Jazyčníkmi” -Volchvami ! Ťahalo ich to k Volini ktorá - ako sa mi zdá - bola posledným miestom protošumerskej kultúry.Ak sa Velesova kniha ukáže byť Krivičeskou- vtedy sa ukáže ten mostík ( o ktorom som hovoril) medzi Kamennou Mohylou a V.knihou.


T.: Osobná otázka. Ako sú na tom ASI a VÁNI (Viatičov ste spomínali) , známi všetkým svojimi Škandinávskymi ságami.Sú nejak prepojení s Šumerským AZ (MEDVEĎ) a ANU (NEBO) ? Je tam mýtologická niť ?


K.: Áno.Túto tému som odporúčal Kikiševovy.Možno brať do úvahy pracovnú hypotézu, že protogermáni a prototurci sa rozdelili niekde v oblasti DONU a dovtedy žili ešte ďalej na sever.
AS je prepojený s protošumerským AZ - často spomínaným na stenách Kemennej Mohyly aj na iných pravekých tekstoch.AN, ANU - Šumerský boh neba mohol nájsť odraz u Slovanských vÁNov.
V starých mýtoch Medveď AZ bojoval s nebom ANU o moc.O tom je reč aj na Festskom disku aj na Usť Urtskych nápisoch zo severného Kazachstanu.Tekst je veľmi archaický a zložitý.ASI a VÁNI sú čosi ako potomci tohoto rituálneho antagonizmu.


T.: Je zaujímavé , že v Ságach sú VÁNI potomkami akejsi sakrálnej tradície a ASovia cudzinci ,ktorí ju prevzali od VÁNOV. Sú Šumeri pokrvnými príbuznými ÁRIOM, TURKOM, SEMITOM , CHETITOM, KAVKAZCOM ?

K.: Chetiti a Árijci sú jedno a to isté.

T.: Majú s nimi Šumeri niečo spoločné ?

K.: Ano.Myslím, že to je takzvaný druhý praindoeurópsky sloj.

T.: Majú Bulhari niečo spoločné s so Šumerami ?

K.: Nie. Najbližšie su k UGROM.Jedine ak cez UGROV, CHANTOV a MANSU by mohli mať niečo s protošumermi.
T.: Toto pochopil Venelin, ale veda to do dnes ešte nepriznala.

K.: Zdá sa mi , že keď sa KETI pustili z TIBETU k brehom JENISEJA, poničili tamojší SEĽKUPSKO-PROTOŠUMERSKÍ sistém.Popretŕhali a dali sa dolu po JENISEJI.Potom otočili na západ.A s nimi aj CHANTI, MANSUa UGROFÍNI.A práve v tejto zmesi sa mohol zrodiť PROTOŠUMERSKÝ jazyk.Mal dve vetvy- jedna v rajóne ALTAJA na rieke KEŤ , na ANGARE a v oblasti BAJKALA.Nazývam ju SEĽKUPSKOU. Druhá bola v rajóne LENY a ALDANA .Názývam ich SINTOISTSKOU.
Keď KETI prešli cez zónu tejto prvej vetvy - zblížili sa s ňou a A je tu UGRO-FÍNSKE ŠTÁDIUM VÝVOJA ZVIAZANÉ S KEMENNOU MOHYLOU.
Žreci hovorili protošumerski a prichádzajúce národy tiež.Aký vplyv mala táto situácia na vývoj Šumerského jazyka - zatiaľ neviem.

TRIPOĽSKÁ KULTÚRA

T.: Nezdá sa vám , že odhalenie protošumerskej písomnosti prekáža tzv. INDOEURÓPSKEJ TEÓRII ? V akom vzťahu sú Šumeri k Árijstvu ? Sú to do-Árijci , Árijci, alebo ..?

K.: Indoeurópska spoločnosť je neskorší jav.Šumeri - nie sú Semiti ani Árijci.Je tu mnoho nejasností. Napr. paralelná civilizácia s Kamenomohylskou- TRIPOLSKÁ -mi nepripadá Árijskou.Mne pripadá ako PRAKITAJSKÁ. Som o tom presvedčený.Vidím na mape dnešnej Ukrajiny 3 tzv, kvadranty v ktorých sa koncentrujú rozdielne kultúry.

Najstarší kvadrant-PROTOŠUMERSKÝ. Prisudzujem mu BUGO-DNESTROVSKÚ kultúru.Je ohraničený mestom ĽVOV-TERNOPOĽOM-ČERKASAMI-KIROVOGRADOM.Toponimá poukazijú na protošumerskú minulosť.

Druhý kvadrant sa opiera o predchádzajúci z vrchu. Zaberá rovinu nad ĽVOVOM a nižšie TWERNOPOĽA do DNEPRA. Je PRA - CHATSKÍ. Potomkami CHATOV sú súčasní ADIGOVIA a ABCHÁZCI.CHATSKÍ jazyk sa prejavuje v toponimách pravobrehej Ukrajiny.

Tretí kvadrát je širší , ako druhý : ĽVOV- TERNOPOĽ - SUMY- CHARKOV- POLTAVA. je rozšírený skoro na celú dnešnú Ukrajinu.Blíži sa čas , keď sa podarí dokázať , že KULTÚRA LINKOVO-VLNOVKOVEJ KERAMIKY JE PREVIAZANÁ S ČIARKOVOU KERAMIKOU - KTORÁ SA TIAHNE AŽ PO URAL.

T.: NEBOLI JEJ NOSITEĽMI CHUN-NU- HUNI ?

K.: Možno. To je aj prarodina Pratripoľcov.Zahli pri DNESTRI a vydali sa na UKRAJINU.A neskôr cez MAJKOP sa vrátili naspäť k SICZJANU.


T.: Tripoľské figúrky sú však tipovo - INDOEURÓPSKE.


K.: U Tripoľcov však namiesto starých protošumerských svätíň stavali záchody.k dedičstvu predošlého etnosu sa chovali negatívne.Neuznávali ani písomnosť ani žrecov a vytvorili si akýsi vlastní sistém informácije , ktorý je možno v protopísmennej podobe pravdepodobne vo vzťahu ku KITAJSKÉMU, Vedecky však ešte tento simbolický systém nie je zverejnený.Kitajská písomnosť bola na začiatku tiež symbolická - iba sa o tom dnes nehovorí.V 1817 (?) bola publikovaná kniha na túto tému.Pokúšal som sa k nej dostať , ale nepodarilo sa mi.

Prečo v Tripoli --civilzácii , ktorá vydržala skoro 1500 rokov niet ideografickej písomnosti ? Znaky z malieb na keramike nie sú písmom- sú to elementi ornamentu.Na jednom mieste majú svoj simbolický systém a ani jedn znak sa neopakuje a na druhej nádobe - iný.

Tripoľská kultúra je bez písma, dokonca nemá ani ideogramov...


T.: Tripoľské sošky sú však veľmi známe.V nedávno zverejnenej kolekcii Platonova vidno mnoho doteraz nepublikovaných keramických sošiek. Sú veľmi podobné FRAKIJSKÝM, DUNAJSKÝM, a čiastočne INDOIRÁNSKYM zobrazeniam bohyne matky. KITAJSKÝM sa však nepodobajú ani trochu !

Možno ide o rozličné videnie “vrstiev” histórie ? Ide predsa o tisícročia. Možno vedci vidia len ten “svoj” svet vo “svojej vrstve” histórie ?


K.: Podľa mňa LINKOVO -VLNOVKOVÁ KULTÚRA KERAMIKY , KTORÁ BOLA ROZŠÍRENÁ AŽ PO BULHARSKO KULTIVOVALA “ŽÁNER” TÝCHTO SOŠIEK.Protokitajci neodvrhovali toto dedičstvo- stali sa len pokračovateľmi tradície.Boli však odmietavo nastavený proti Protošumerom.
Podobné figúrky nie sú v Kamennej Mohyle - a ani nemôžu byť.

TRETÍ KVADRÁT TRIPOĽCI OBYŠLI Z SEVERU , ZÁPADU AJ JUHU !


INDICKÁ OTÁZKA A SEVERNÁ PRAVLASŤ.


T.: Zdá sa mi , že pomeriavate všetky civilizácie cez prizmu ŠUMEROV.Z toho vyplýva moja otázka- prečo- keď sa zaoberáte pravekom civilizácií nevenujete pozornosť sanskrtu ?


K.: Neovládam sanskrt . Preto pristupovať k nemu diletantským spôsobom sa mi nechce.Nestíham ani to v čom sa vyznám, aj tak ma stále niečo núti odbiehať v iné vedné odbory , alebo témy.O AVESTU som sa zaujímal, to je pravda. Stála ma nie málo síl.Jednak som až po Indiu nedošiel...

T.: A čo téma Severskej pravlasti? Vidím ,tam stojí kniha “Arktická pravlasť v Védach”

K.: Myslím, že tam je pozitívna myšlienka.Myslím, že bitka Turancov s Iráncami v AVESTE odráža rozpory medzi Babylónom a Assíriou.Ako z AVESTI tento príbeh prenikol do Indie , neviem.Ak prijmeme , že Sanskrt 6 storočia pnl. bol blízky sanskrtu začiatku 1 tisícročia pnl.( beriem to podmienečne..) , ako potom dokážeme , že najstaršie časti Véd sa datujú okolo 1200 pnl.? Ak bola AVESTA preložená do sanskrtu ( podobnosť príbehov a mýtorituálnych dejov) potom tento preklad nesie so sebou aj Šumero-Babylonské jadro.V tom prípade však Rig-Véda nebola spracovaná do 1200pnl.
TILAK , opierajúc sa o konkrétne sitáty z VÉD ponúka astronomické fakty a hovorí o dobe okolo 10 tis.pnl. EXISTENCIA MENOVITE ÁRIJSKEJ KULTÚRY NA SEVER RUSKA.. VEDA SA POSUNULA RIADNY KUS DOPREDU.
Nechápem však, prečo si myslí, že sa to stalo medzi prvou a druhou dobou ľadovou ? Nie je mi to jasné ani s astronomickými faktami. Viem o podobných Šumerských ,no nemôžem ich použiť. Sú to zamotané žrecké tajnosti existujúce do kalendárnej doby.AVESTA je o mnoho mladšia. TILAK objavuje svojich protoárijcov v epoche medzi dobami ľadovými- umiestňujúc ich na sibír , ktorá bola vtedy kvitnúcou záhradou.Severný pól bol vtedy niekde na Islande.Potom sa premiestnil na severovýchod a línia zaľudnenia teritória sa zmenila.
Možno sa tam niekde naozaj mohli sem - tam nachádzať nejaké obývané miesta, pretože Severný Ľadový Oceán je tam naozaj veľmi plitký .Výška najhlbších miest vody je iba niekoľko desiatok metrov.Podľa TILAKA práve tam bola pravlasť .Nezabudnite , že TILAK to písal v 19 st.


T.: Veď práve. Rôzne etniká a civilizácie majú rozdieľne kalendáre.

K. : na takýchto výpočtoch sa však veda nedá stavať..
Poslední úprava: 12. zář 2013 07:11 od Dušan.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Metod J. Sláv, Jozef Stanislav VŠ, ivko

SPOLOK Novoštúrovci 12. zář 2013 00:06 #716


  • Příspěvky:4258 Obdržená poděkování 5426
  • Avatar uživatele Ramiannka
  • Ramiannka
  • Administrator
  • OFFLINE
  • Karma: 77
K Šemberovi doporučujem už spomínaný výcuc od Šmálika - Kvádi na Spiši:

www.smalik.szm.com/htm/prace/prvadieceza.htm
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Dušan, Metod J. Sláv

SPOLOK Novoštúrovci 12. zář 2013 06:57 #718


  • Příspěvky:5572 Obdržená poděkování 7736
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Vyzdvihol by som.. a preveril-ak by sa dalo:

" Ako sme videli u Martina Dumského, veriaci pestovali styky medzi sebou a putovali najmä do svätej zeme. Ku roku 500 spomína sa pri Betleheme veľký kláštor Sv. Teodija Cenobiarchu s veľkou nemocnicou a štyrma kostolmi. V prvom sa slávila bohoslužba slova pre Grékov, v druhom pre Arménov a v treťom pre Slovanov (in secunda genus Bessorum sua voce communi Domino fundebat preces – hagiografovia ich jednomyseľne považujú za Slovanov). Bolo to ešte hodne pred Cyrilom a Metodom."

Súhlasím však so Šemberom hlavne v nepochopení mien KVÁDI-SLOVENI. U Šmálika sa "objavujú" SLOVENI so svojím menom- ale boli nimi odjakživa.KVÁDI -KOVADI-KOLDUNI bola len skomolená prezývka od Rimanov.Podobne ako HUNGARI sú MAĎARI a NEMCI- DEUTCHE ...
Poslední úprava: 12. zář 2013 07:12 od Dušan.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Metod J. Sláv, ivko

SPOLOK Novoštúrovci 12. zář 2013 09:13 #720


  • Příspěvky:5572 Obdržená poděkování 7736
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Poslední úprava: 12. zář 2013 09:27 od Dušan.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Ramiannka, Metod J. Sláv, ivko

SPOLOK Novoštúrovci 12. zář 2013 11:50 #722


  • Příspěvky:1502 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Je toho dosť :evil: , ale toto mi utkvelo a patrí 100% pre gebírovských historikov ako uliate, citujem z p.č. 711:

"Dnes je dešifrovanie textov v móde a veľa fyzikov a matematikov sa dostáva do našej oblasti vedy. Ich hypotézy sú často drzé a hlúpe, ale nesmú sa zakazovať. Všetci predsa vieme, že tzv. “AKADEMICKÁ” veda je veľmi konzervatívna a často dusí všetko nové a svieže. Akadémia v podstate plodí hlavne mŕtvolnosť. Všeobecne priznaný fakt je však napr., že Egyptológia sa rozvíjala hlavne vďaka diletantom. Oni vyslovia akúkoľvek smelú hypotézu a “akademici” začnú hľadať dôkazy."

Chýba nám však naša vlasť s našimi ľuďmi a DNA s haploskupinou R1a to jasne ukazuje, že pra-Sumerovia sú oveľa mladší. Naše praveké Venuše Strednej Európy to jasne dokazujú.
Poslední úprava: 12. zář 2013 11:58 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Metod J. Sláv, ivko

SPOLOK Novoštúrovci 12. zář 2013 12:15 #723


  • Příspěvky:984 Obdržená poděkování 1687
  • Avatar uživatele ivko
  • ivko
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 60
Ďakujem za dobrú stránku, za dobrý článok.
Dušan potvrdil, že je naozaj VIP expert.
Mohol by si ten preložený článok (opravený trochu) dať aj do pdf-ka? Aby si to ľudia mohli vytlačiť?
Potešilo ma aj to, že sa spomína Kanygin.
Ďakujem, nech ten článok poteší aj ďalších ramiannkáčov.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Metod J. Sláv

SPOLOK Novoštúrovci 12. zář 2013 12:48 #724


  • Příspěvky:984 Obdržená poděkování 1687
  • Avatar uživatele ivko
  • ivko
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 60
Ten Kifišin stále hovorí o Šumeroch, Čudinov zase opakuje svoje témy, svoje lúštenia, každý ťahá pochopiteľne na svoju stranu.
Teda z každej snahy o superobjektivitu trčí veľký kus subjektivity.
Ale i tak je tento rozhovor plný mimiriadne zaujímavých informácií.
Kafišinova kritika "vedeckej archeológie" je prísna, tvrdá, ale aj pravdivá, to si ale gebírovci nepriznajú.
Dobre ich ten Kifišin zosmiešnil, zotrel.
Ak si to prečítajú archeológovia, tak pokojne spať nebudú.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Metod J. Sláv
Vygenerováno za 0.474 sekund


Copyright © 2013.Ramiannka All Rights Reserved.