Pred necelým rokom som v príspevku
www.ramiannka.jecool.net/index.php?optio...720&Itemid=114#17224 napísal aj toto:
„V dobe, kedy masmediálni "šamani" "zabúdajú" uvádzať tituly hlavne pred menami politikov (asi aby dakoho nenapadlo preveriť si ten-ktorý titul), položím otázku ...“
A dnes si kladiem otázku: Žeby sem chodili pre „inšpiráciu“ aj dajakí tí „čo sa pustili do kritického čítania“ diplomoviek politikov?
Prečo to tu píšem?
Nuž uvedomil som si, že tu u nás treba začať kriticky čítať aj bezchybné (po formálnej stránke) diplomovky, aj keď sú to v drvivej väššine „len pilotné (vzhľadom na prípadné nadväzné odborné publikácie) kompiláty kompilátov“, čo je spôsobené tým, že v populácii je ľudí, ktorí sú schopní napísať dačo, čo tu ešte nebolo napísané, ako šafránu (t. j. „minimálne minimum“). Treba ich čítať preto, aby sme našli „šafrán“, a nenechali ho „zahynúť“ od zadupania „mainstream-om“.
Myslím si, že to bude dobrý krok k tomu, aby sme už raz a navždy nemuseli počúvať, že Veneti a Venedi nie sú jedni a tí istí, alebo že Gerulata je keltské (čím je myslené galské) pomenovanie dnešných Rusoviec.
Pre „anglicky mysliaceho“, „precitlivelého na každé písmenko“, lebo napr. „rait“(right = pravý) nie je „rait“(write = písať), ani „rait“(rite = rítus, obrad), je „prirodzené“ (po celoživotnom „cepovaní“ „úžasnosťou“ angličtiny) vnímať aj slová, mená Venet a Vened ako dve odlišné, ale pre nás Slovänov, ktorí navyše rozumieme obsahu našich slov, by to malo byť jedno slovo, jedno meno.
Čo sa týka údajnej „keltskosti“ mena Gerulata, tak GER v brezhon-čine (= bretončine) znamená SLOVO, ale vo Wales-čine GER = PRI, a v írčine „ger“ som nenašiel (približné „gear“ = ostrý) a pritom írske pri = le (aj ag) a írske slovo = focal. A ešte horšie dopadla „keltskosť“ časti ULATA, či LATA, aj keď v írčine, čuduj sa svete, lata = latka, doštička. Skrátka cez gaelské (lebo tak sa to povie po ich) jazyky sa to zmysluplne preložiť nedá.
Preto treba hľadať u „domorodcov“, a z nášho vyplýva:
GERULATA = HERULATA od HERULI = HORALI/GORALI !!!