Nepoznaná História

Main Menu

Login Form

paypal

  • Currency:
  • Amount:

Counter

02266949
Today
Yesterday
This Month
All days
68
323
6124
2266949
Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: História našich predkov

Угры a nie Vengry 20. zář 2013 16:43 #859


  • Příspěvky:711 Obdržená poděkování 1533
  • Avatar uživatele eliot
  • eliot
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 61
Интересно, что при военном проникновении в глубины Европы, «металлурги»,
сохранившие свои навыки и свой «корпоративный» язык
образовали первый в Западной Европе центр добычи руды и производства кричного железа
в районе Татр (первые открытые в Европе места добычи железа).


proza.ru/2012/06/11/830 Угры
Poslední úprava: 20. zář 2013 16:44 od eliot.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Ramiannka, Dušan, Metod J. Sláv, Jozef Stanislav VŠ

História Slovenov 20. zář 2013 18:01 #860


  • Příspěvky:5581 Obdržená poděkování 7737
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Ano.Ale ešte pred tým jedni z prvých s njvýznamnejších metalurgov a výrobcov bronzovej zbroje !
To čo spomína p.Hromník vo svojej knihe!
Meče Pražskej kultúry sú podozrivo identické s mečmi (a hlavne chemickým zložením!) v SPARTE ! A zase -dôležitá je "PRAŽSKÁ" a češi sa jej nevedia vzdať -kde síce sú síce bane na meď a tié sú relatívne kdekoľvek-ALE RIADNYCH ZDROJOV NEVYHNUTNÉHO CÍNU JE NA SVETE LEN NIEKOĽKO.A jeden z najväčších je u NÁS !

A presne , ako o tom hovorí p.Hromník -v tomto s ním súhlasím- podstaou pochopenia toho hemženia národov a etník je to čo aj dnes-OBCHOD - MATERIÁLOVÉ ZDROJE-TECHNOLOGICKÝ ROZVOJ. Samozrejme aj vhodná pôda na poľnohospodárstvo a to zase v závislosti od malých a riadných dôb ľadových alebo naopak oteplenia /Tarimské múmie/ .
Ale najprv zdroje pazúriku či obsidiánu, tisové lesy na luky, SOĽ, jantár, potom už zlato , meď a cín a nakoniec železo.Potom zrazu začína byť jasné a jednoduchšie sledovať tok hemženia. Podobne ako dnes-ROPA, PLYN O CHÝĽU VODA.

A ako sa zdá všade sme boli medzi prvými ak nie jediný ...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Ramiannka, Metod J. Sláv, Jozef Stanislav VŠ, slovien, samomirus

História Slovenov 21. zář 2013 17:17 #876


  • Příspěvky:26 Obdržená poděkování 85
  • Avatar uživatele Hank_90
  • Hank_90
  • Začátečník
  • OFFLINE
  • Karma: 5
Pôvod Slovenov a význam slova Sloveni (Slovania) - moja teória
PDF s obrázkami

Už mnohí sa pokúšali určiť podľa čoho sa nazývajú Slovania. Možností je vraj niekoľko:
- Od slova 'Sláva'
- Od samotného slova 'Slovo' alebo 'Sloviti' teda hovoriť
- Od panovníka menom 'Slov'
- najčastejšie sme však otroci teda 'Sclavus' (lat.)' Slaves' (ang.) moja teória však tvrdí opak.

Dr. Cyril Hromník správne určil ako najstaršiu formu 'Sloveni' správne ju rozdelil na Slo- a -veni ktoré ale nie úplne správne preložil. Slo- sa podľa neho zmenilo z dravidského Sol- čo znamená 'slovo, hovoriť, chváliť, velebiť'. Zaujímavejší (a správnejší) je význam dravidského slova -vēņi ktoré prekladá 'ako vlasy zapletené do vrkoča' alebo 'chumáč vlasov' hneď nato pán Hromník vysvetluje že je to v zmysle vlasov Boha Śivu ktoré podľa starej indickej legendy zostúpili na zem aby spomalili ničivú potopu Gangy rozdelili ju na tisíce potokov a riek ktoré zúrodnili zem. Vēņi teda môžme podla mňa prekladať aj ako životodarnú rieku/vodu. Napriek tomu Dr. Cyril Hromník preložil Sloveni ako Velebníci Vlasatého Boha. Pritom samotná India môže mať pôvod v slove Veni teda (v)in(i)dia tak isto rieka Indus (čo je jej latinský názov). A tak sa dostávame k národu zvaný Veneti.
Už Homér v Iliade spomína územie Venetov (Enetoi) odkial prišli spojenci Trojanov. Hlavné územie Venetov sa ťahalo približne od severu jadranského mora (dnešná Venetia-Benátky) až po more Baltické. Boli to práve Veneti kto prinášal jantár na juh do Jadranského a Čierneho mora. Na prepravu nevyužívali len pevninu ale aj rieky hlavne Istula (Dunajec a Visla), Váh (Vah v sanskrite znamená transport/preprava) a Dunaj. Dnešní Gorali si takéto splavovanie riek (Dunajec a Visla) zachovali dodnes aj keď dnes už len ako turistická atrakcia podobne ako Benátsky gondoliary (žeby príbuznosť?).
Vieme aj o Venetoch v Armoricu ( severo-západná časť Francúzka dnes prístavné mesto Vannes) ktorý sa podľa Cézara plavili až do Británie, tak isto vieme o Vandaloch škandinávskych príbuzných Venetov. Najväčším nepriatelom Venetov boli Rimania (už Romulus bojoval s Veientes), o čom okrem iného svedčí aj meč 'Spada di Verona' z piateho storočia pred Kristom označovaný ako Venetský má na sebe nápis ktorý bol rozlúštený ako 'faniniufikuremieshiiitifasuvakhikvelisunes' (G. Tomezzoli) alebo 'raniniufikuremleshiipivauvakhikvelisunes' (V. Chudeenov) z čoho môžeme dostať slovansky znejúce: 'rani niufi ku remleshi i piva u vakh ik velis unes' teda rany nesiem(niusi) k rimanom pri pive u baccha(Bacchus-rímsky boh vína) ich veles(slovanský boh podsvetia) unesie.

Pre Venetov bola voda naozaj životodarná, možno ich meno pre vodu bolo 'veni' a podla nej sa nazvali a možno tak volali aj rieku pri ktorej sídlili teda Dunaj (Istros grec., Danubius lat.).
Veď duna sa v slovenčine povie aj vlna a vlna môže byť na vode, alebo ovčia vlna, čím sa vraciame k vēņi boha Śivu. Vlna je blízko k vána/vena/veni a Ván poznáme ako životodarnú rieku v severskej mytológii a vo fínskej mytológií je boh Väinämöinen (znamená to niečo ako prúd vody).

Postupne začali na územie Venetov prichádzať škandinávske kmene Suebov hlavne Marcomanni Kvádi a Vandali (podľa Orosiusa bolo 44 kmeňov v aliancii Suebov). Meno Suebi vraj pochádza z proto-germánskeho jazyka kde 'swē' znamená 'svoji vlastní' teda podobne čo české 'své' teda' svobodní' alebo 'svébytní' po slovensky 'slobodní' tak ako sa o niečo neskôr nazvali Frankovia čo tiež znamená slobodní. Veneti ktorý doteraz ustupovali pred Rimanmi sa zrejme spojili so svojimi príbuznými Suebmi (podobná reč, rovnaká Y-DNA R1a) a tak zem Venetov sa postupne zmenila na zem Suebsko-Venetskú teda Slobodních a Venetov čiže zem Slovenskú (Rastislav: My národ Slovenský prostá čaď...). Ruský Anti (Vanti) sa podľa vzoru Slovenov neskôr zrejme nazývali Slovania.


To čo dnes poznáme ako severskú mytológiu bolo náboženstvo dovezené do škandinávie (a odtiaľ do Islandu) národmi ktoré sa sťahovali zo strednej európy na sever okolo roku 1700 pred Kristom, to dokazujú aj slovensky znejúce mená bohov:
-Odin najvyšší Boh ktorého meno pripomína slovo 'jeden' alebo 'jediný' tiež ho nájdeme v našom 'Hospodin' (Gospodin)
-Loki je zlý boh (niečo ako diabol v kresťanstve) v staro-islandčine má názov Lóðurr (Lothur) čo sa nápadne podobá na 'Lotor'
-Thor (Þórr) má mnoho mien v rôznych jazykoch všade s významom hromu/blesku. Je baltický boh Perkūnas, indický Parjánya alebo slovanský Perún (Herm/Germ) ktorého gréci prebrali ako Hermesa (čítaj hermisa).
Mince Biatec nájdené hlavne v Bratislave pravdepodobne pochádzajú z 1.storočia pred Kristom taktiež zobrazujú spojitosť so severskou mytológiou hlavne minca MACCIUS pri ktorej sa mnohí mýlia keď vidia nohy trčiace z papuli šelmy.
MACCIUSS – Vlk zobrazený na minci má v severskej mytológii meno Fenrir alebo Vánagandr.
Fenrir je jeden zo synov Lokiho je to obrovský vlk ktorého bohovia spútali reťazou. Po spútaní Fenrirovi do úst vložili meč a z jeho otvorenej papule vytekali sliny z ktorých vznikla životodarná rieka Ván a presne to je zobrazené na minci. MACCIUSS je polatinčený výraz pre Mokuš (ruská bohyňa Mokoš) ide o slovo indického pôvodu kde 'moksha' dnes v sanskrite znamená niečo ako 'oslobodenie od rieky života (reinkarnácie)'.


To že nejde o náhodnú podobu dokazuje druhá strana mince (bohužial bez nápisu) kde je zobrazený skrútený okrídlený had. Druhý Lokiho syn a Fenrirov brat bol obrovský morský had/drak menom Jormungandr najväčší nepriatel Thóra. Takže na jednej strane mince máme boha života Mokuš a na druhej strane boha smrti Velesa.

Pavol Dobšinský v roku 1880 začal uverejňovať 'Prostonárodné slovenské povesti' medzi nimi bola aj povesť/rozprávka 'O Víťazkovi' kde Víťazko bojoval so šarkanom (podobne ako Thor s Jormungandrom) neskôr bol spútaný (rovnako ako Fenrir/Makuš) aby sa na konci stal kráľom. Ukážka: Víťazko matku s plačom pochoval, ale potom veselý a jarý vrátil sa k svätej Nedieľke. Pekne a krásne poďakoval sa jej za všetko, ona mu darovala svojho tátošíka, on opásal sa mečom a vzal do ruky i svoj buk a šiel k svojej krásnej kňažnej. Tá bola už dávno u svojho otca kráľa.

BIATEC-VIATEC- VITEZ-VÍŤAZ
Poslední úprava: 21. zář 2013 17:27 od Hank_90.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Ramiannka, Dušan, Metod J. Sláv, Jozef Stanislav VŠ, samomirus

História Slovenov 21. zář 2013 20:13 #878


  • Příspěvky:4258 Obdržená poděkování 5426
  • Avatar uživatele Ramiannka
  • Ramiannka
  • Administrator
  • OFFLINE
  • Karma: 77
Zaujimava praca, minimalne prinesie novy vietor na stranku.......
To čo dnes poznáme ako severskú mytológiu bolo náboženstvo dovezené do škandinávie (a odtiaľ do Islandu) národmi ktoré sa sťahovali zo strednej európy na sever okolo roku 1700 pred Kristom, to dokazujú aj slovensky znejúce mená bohov:
-Odin najvyšší Boh ktorého meno pripomína slovo 'jeden' alebo 'jediný' tiež ho nájdeme v našom 'Hospodin' (Gospodin)
-Loki je zlý boh (niečo ako diabol v kresťanstve) v staro-islandčine má názov Lóðurr (Lothur) čo sa nápadne podobá na 'Lotor'
-Thor (Þórr) má mnoho mien v rôznych jazykoch všade s významom hromu/blesku. Je baltický boh Perkūnas, indický Parjánya alebo slovanský Perún (Herm/Germ) ktorého gréci prebrali ako Hermesa (čítaj hermisa).

Na seversku mytologiu zriadim znova samostatnu temu, preberali sme to na starom webe ramiannky, vdaka Hank_90 za informacie.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Metod J. Sláv, ivko, Atamann

História Slovenov 22. zář 2013 00:20 #881


  • Příspěvky:5581 Obdržená poděkování 7737
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Pekne Hank.Rýchlovka, ale k veci. raniniufikuremleshiipivauvakhikvelisunes' je mi simpatický :silly:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Metod J. Sláv

História Slovenov 24. zář 2013 08:41 #918


  • Příspěvky:315 Obdržená poděkování 616
  • Avatar uživatele martinn1983
  • martinn1983
  • VIP EXPERT
  • OFFLINE
  • Karma: 40
Ján Severíni
Na otázku: jakou mluvou hovoili prvotní Dákovia? Severini mluvu Sarmatov má za Slovensku, mluvu Dákov a Getov, ktorá da Strabona jedna bola, za nárečie sarmatské čili slovanské. —
Mluvu sarmatskú drží za slovanskú. lebo mnohé v dávnovekých
spisovateloch nachodiace sa šlová, len — vraj — vo slovančine
svój význam nachodia: ku. p. Thocari, tokári ; Budini, v búdach
prebývajúii; Hudini, chudobní; Sulanes, solári; Becsseni i Bisseni
od psa zvaní; Jaezyges od jazyka; Pasternae, pastieri; Staváni, stá- vali; Massagetae, mäsojedáci; Moschi, niiižia; Comari, komorci;
Osili, majitelia oslov: Thrus Rác, drác; Bog čili Bug, Boh ili Bh; Morimarussa, more mrtvé; Geta, jedovatý, hnevlivý; Caucasus, kavkové hory; Heniochi (u Herodota Arimaspua = cocles), jednooký. — Toto, že sarmatskú mluva bola slovanská predpoklá-
dajúc, dokazuje, že mluva Dákovi Getov bola nárečie sarmatské.

Ovidius, ktorý na getickom, Sarmatom súsednom Území vo vyhnanstve žil. mluvu týchto národov spoločnou nazývá, ked peje:
„Exercent UK sociar commercia lingitte, Per gestm res est signifiecmda mihi. u Na inom mieste zas: „Threicio Scythicoquc fere eireumsonor ore, Et vkleor Qeticis seriiere 2>o$se modis." Na to za krátký as: „Jam didici drtin 8armaHque Ioqui. u
Z tohoto uzaviera Severini, že Getická a Sarmatická (iná Scythi- cká) mluva boli len rozliťné nárečia; poneváč Ovidius. ktorý cez
tri roky getickej mluve ani nerozumel, v pátí rokoch v nej nelen
hovorit, lež i básnit znal. jako sám svdčí:
i,Áh pudet! et Getico seripsi sermone libellum Structaque šunt nostris barbara verba modis.' K dokázaniu mienky svojej odvolává sa i na to, že v Dácii nachodia sa mnohé mesta, vypadajúce na slovanská koncovku: daná a
dava, na pr. Marcodava, Netamdana atd. K tejto mienke kloní sa
i Katanič a Čevapovič .
Poslední úprava: 24. zář 2013 08:55 od martinn1983.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Ramiannka, Dušan, Metod J. Sláv, Jozef Stanislav VŠ, samomirus

História Slovenov 24. zář 2013 11:03 #924


  • Příspěvky:1508 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Nálezy zo sveta (možno je to tam), niekde to tu dávala pí. Ramiannka o Mykénskom nápise, ktorý rozluštil p. Horák (ak sa pamätám), kde sa píše, že Sloveni seba nazávali Vani a ako p. Metod uviedol v str. ramannke, že jaz. Van i Van-dali i V-andalúzia musíme spájať s našimi Van-mi s Vanniovým kráľovstvom.
Ešte niečo, nejde mi do hlavy, prečo rieka Váh je pomenovaná ako Cussus na mapách, ktoré sa vytvárali až dodatočne podľa starých textov a zachovalo sa pomenovanie rieky Hron-Gron-Granua(Marca Aurélia) a žeby pomenovanie Váhu sa nedochovalo? To je záhada na zamyslenie, naskytá sa ot.: "Z akého dôvodu sa meno Váh "zamlčuje?"
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Ramiannka, Metod J. Sláv, Atamann

História Slovenov 24. zář 2013 13:29 #929


  • Příspěvky:315 Obdržená poděkování 616
  • Avatar uživatele martinn1983
  • martinn1983
  • VIP EXPERT
  • OFFLINE
  • Karma: 40
Váh a jeho "Hromníkovský" výklad aj keď nie od C.H.


h2a578d0.jpg
- (prítomný č.váhati/váhate – budúci.č.vakşyáti/vakşyáte)1) niesť,odnášať,2) odvádzať, odnášať 3) dostávať, prijímať str.572; vahat – 2) rieka ; vahanti – tečúca voda str.572; vāhin – tekúci, tečúci str.580


h9ad6e92.jpg
- 1) oheň 2) nom.pr. boh ohňa Agni str.20; Rusko-sanskritský
slovník,Moskva 1987.

Morfologickými a fonologickými zmenami sa stal zo staroiránskeho Vərəthraghna cez formu Vahagna(Arménsko), Vahram(Irán), Bahram(Irán) >Pahram >Param >Pa(e)rum >Perun (Parom) (Slovensko)náš boh hromu atď…

Vahagna a Perún majú všetky atribúty spoločné! A ešte jedna dôležitá vec, ktorá nám stále unikala okrem už spomínaného vzniku Váhu sútokom Čierneho a Bieleho Váhu pri Kráľovej Lehote a to, že priehrada Liptovská Mara bola zámerne presne budovaná v preliačine Liptovskej kotliny, kde od nepamäti pri náhlych prívaloch vôd, ktoré korytom rieky Váhu už nemohli rýchlo odtekať z Horného Liptova do Dolného Liptova sa vyliali do šírošíreho okolia a zatopili celú rozsiahlu obývanú oblasť. Váh v sebe stelesňoval naším predkom prerod v zmysle temných síl (vodných živlov sprevádzanými bleskami), ktoré sa „stíšili“ pravidelnými obetami slove(a)nskému bohovi Perúnovi- „Vahranovi“.

www.gemerland.sk/?p=28857
Poslední úprava: 24. zář 2013 13:45 od martinn1983.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Ramiannka, Dušan, Metod J. Sláv, Jozef Stanislav VŠ, Atamann, samomirus

História Slovenov 24. zář 2013 14:02 #930


  • Příspěvky:5581 Obdržená poděkování 7737
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Zujímavééé..
Možno by stálo za to pozvať "gemerlanda" na Ramianku .
Poslední úprava: 24. zář 2013 14:07 od Dušan.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: martinn1983, Ramiannka, Metod J. Sláv

História Slovenov 24. zář 2013 16:00 #933


  • Příspěvky:315 Obdržená poděkování 616
  • Avatar uživatele martinn1983
  • martinn1983
  • VIP EXPERT
  • OFFLINE
  • Karma: 40
okolo roku 840,keď Boris(Bogoris) chán Bulharov musel utekať pred byzantícami
Macedonovia však zprotivili sa a prinutili Bulharov prez Dunaj nazpak tiahnut. Bulhari, ktorí nestačili prez Dunaj sa pepravit, k Uhrom sa zatúlali. Medzitým pišly ta i lode od cisára vyslané, aby zajatých do mesta priviezly. Práve sa chystali k
odjazdu, a tu pekvapili ich Uhria a korist na nich vynucovali; lež Macedonovia, chopivše sa zbrane, Uhrov zahnali a stehovanie predsebavzaté uskutončili. —
Prvý krát asi tuná prichodí meno Ugrou Otr/yftoi. Neboli to ale Ma-
ďari, ktorých len neskôr dejepis pripomíná. Pray ich má za Avarov.
Poslední úprava: 24. zář 2013 16:30 od martinn1983.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Dušan, Metod J. Sláv, Jozef Stanislav VŠ, Atamann
Vygenerováno za 0.352 sekund


Copyright © 2013.Ramiannka All Rights Reserved.