Nepoznaná História

Main Menu

Login Form

paypal

  • Currency:
  • Amount:

Counter

02260295
Today
Yesterday
This Month
All days
200
124
5020
2260295
Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Maďarizácia

Maďarizácia 19. úno 2021 17:01 #19021


  • Příspěvky:1502 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Pavel Dvořák Stopy dávnej minulosti, Dejiny Slovenska v príbehoch a desiatich zväzkoch od najstarších čias až do súčasnosti – Slovensko v praveku, Slovensko v staroveku, Zrod národa, Slovensko v Uhorskom kráľovstve, Slovensko v stredoveku – Druhé kráľovstvo a jeho koniec, Slovensko v stredoveku – Čas, cudzích kráľov a siedmy zväzok Slovensko na konci stredoveku. Na Stopách dávnej minulosti 8, Slovensko v čase tureckých vojen (Smrť sultána Sulejmana) a tiež TV seriál sa volal Návrat stratených vekov
zurnal.pravda.sk/rozhovory/clanok/430685...nam-lahkost-pribehu/

"...Ako sa treba zachovať v prípadoch, keď sa do histórie začne miešať politika?
Politika do histórie nepatrí. Aj keď je to veda navýsosť politická. Mnohokrát som dostával napríklad otázky, ktoré sa týkali maďarizácie, honfoglalášu (maďarský výraz pre tzv. zaujatie vlasti, t.j. príchod starých Maďarov do strednej Európy ), ničenia, vypaľovania. A ja som vždy vysvetľoval, že to je spolitizovaná história, a tá je nanič. Tej sa vyhýbam. Ale mám riešenia aj zložitých problémov. Ako sa napríklad výraz Slováci stratil v Uhorsku.

Slováci už neboli dôležití?
Práve naopak. Boli významní. Stali sa spolubudovateľmi Uhorského kráľovstva, mali na tom veľký podiel a nik o tom nepochyboval. Keď napríklad pomohli svätému Štefanovi poraziť šomodského župana Kopáňa spolu s nemeckými rytiermi, za odmenu dostali majetky v Šomodskej župe, pridali sa k najvýznamnejším rodom. Lenže to bolo obdobie, ktoré nemohlo byť slovenské.

Prečo?
Bolo to obdobie stredoveku a vtedy bola úradným jazykom latinčina. Každý rozprával takým jazykom, ktorý mu bol prirodzený. Časť šľachty rozprávala nemecky, časť slovensky. Dokonca vieme to z oveľa mladších čias, napríklad z príbehu Turzovcov, ktorí rozprávali na Orave po slovensky. Aby sa dorozumeli s ľuďmi. Otázka jazyka mala vždy svoje technické parametre. Jednoducho, bolo sa treba dohovoriť. ..."
Poslední úprava: 19. úno 2021 17:38 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Maďarizácia 28. úno 2021 08:28 #19090


  • Příspěvky:1502 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Patrí to sem (19089), čo bolo v dobe magyarizatione = Slováci a Magyaren = trýznení a trýznitelia. A nebolo to len pár rokov, ale po celé generácie, aj dnes v Maďarsku sú naši rodáci trýznení = bez slovenských škôl, bez slovenských inštitúcií a riadnej podpory zo Strany Slovenskej republiky!!!
www.ramiannka.jecool.net/index.php?optio...start=960&Itemid=114
Poslední úprava: 28. úno 2021 08:36 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Maďarizácia 09. bře 2021 19:46 #19144


  • Příspěvky:1502 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte.
Poslední úprava: 09. bře 2021 19:47 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Maďarizácia 13. bře 2021 10:12 #19184


  • Příspěvky:1502 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Od 59 minuty a 59 sekundy, ako sa chová Matovič, ako predseda vlády Slovenskej republiky voči narušeniu suverenity SR zo strany maďarského ministra, nájdete dole v TOP videá v Téme dňa o sociálnom balíčku, chaose v očkovaní a slovenských Maďaroch :
www.ta3.com/clanok/1205147/ciganikova-ch...-hlavu-ministra.html

I keď to nesúvisí priamo s Maďarizáciou, zároveň, ako hodnotí Fico túto suverenitu v protiklade s konaním zo strany veľvyslankyne USA:
www.hlavnydennik.sk/2021/03/13/fico-viem...ka-a-jeho-priatelky/
Zlodej kričí, chyťte zlodeja!

Veľmi podobné!!!
Poslední úprava: 14. bře 2021 10:25 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Maďarizácia 13. bře 2021 17:04 #19196


  • Příspěvky:1502 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Maďarizácia 19. bře 2021 11:00 #19251


  • Příspěvky:1502 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Tak som si s tým dal prácu a je tu pekne vidieť, ako sa náš (asi právnik) slovenský Maďar G. G. z pozície poslanca SNR z hnutia Oľano vložil do pozície ministra zahraničných vecí SR a akosi si neuvedomuje svoju vlatnú pozíciu poslanca. Pravdepodobne je schopný zastávať túto funkciu a teda by mohol v budúcnosti pomôcť, čoby poradný orgán pre ministra zahraničných vecí Maďarskej republiky v otázke zlepšenia života maďarských Slovákov, keďže vie "absolútne" ako požadovať všetky tie zlepšenia zákonov od vlady SR aj pre vládu a zákony MR. A možno by stálo za to, rovno mu dať lepšiu imunitu než poslaneckú a to "žiadnu", aby mal možnosť posúdiť "absolútne", zač je toho lokeť. A položme si otázku. Čo keby toto urobil maďarský Slovák, ako poslanec maďarského parlamentu (neviem, či taký existuje) voči maďarkému ministrovi zahr. vecí?
Prečítajte si to všetko tak, ako sa vyjadril G. G. v relácii TA3 ako hosť u redaktora Bielika:
www.ta3.com/clanok/1205147/ciganikova-ch...-hlavu-ministra.html
Dole na stánke V TOP videá v Téme dňa o sociálnom balíčku, chaose v očkovaní a slovenských Maďaroch od 59 minuty a od 60 min. 11 sec. Premierov (pozn. Matovičov) revanš: Redaktor TA3: „Budapešti sa nepáči, že po zmene zákona o dvojakom občianstve, nebude môcť maďarské pasy posielať len tak. Keď o tom minister Korčok odmietol so svojim kolegom o tom diskutovať, na vlastnú päsť sa toho podujal Matovičov poslanec za OĽANO György Gyimesi, ktorý sa v Komárne stretol s maďarským ministrom zahraničných vecí. Ivan Korčok (nom. SaS) si nedával servítku pred ústa: „Koaličný poslanec Gyimeši a maďarský minister zahraničních vecí prekročili naozaj všetky medze. Toto nie je spôsob ako budovať naše susedské vztahy.“ Rozhodnosť šéfa našej diplomacie si ale nezískala premiéra, práve naopak. Korčok, ktorý ako prvý žehlil je džou s Ukrajinou, sa dočkal poriadnej facky. Matovič sa totiž nezastal svojho ministra, ale podporil toho maďarského.“
Igor Matovič (predseda vlády na Slovensku, OĽANO) na Facebooku v 5 h sa vyjadril, redaktor cituje: „Nemám rád, ak niekto o ľuďoch, ktorí svojmi činmi dokazujú, že sú priateľmi Slovenska, šíri pravý opak. Keďže sa taký nešvár na Slovensku rozmohlo – chcem verejne poďakovať ministrovi zahraničních vecí Maďarska Péter Szijjárto za jeho veľkú pomoc pri zabezpečení 2 miliónov vakcín Sputnik V pre ľudí na Slovensku.“
Redaktor: „Bol to totiž šéf Orbánovej diplomacie, kto premierovi Matovičovi posunul know-haw na nákup ruského Sputnika, ktorý na Slovensku odpálil koaličnú krízu.“.
Šot na Petra Osuského (podpredseda zahraničného výboru, SaS ): „Skúsenosť nás učí, že istý spôsob trucovania, pomstivosti nie je nášmu premierovi cudzí.“
Redaktorka cituje Veroniku Remišovú (podpredsedníčka vlády, Za ľudí):
„Je absolútne neprípustné, aby minister zahraničných vecí cudzej krajiny rokoval na Slovensku s poslancom Národnej rady o zmene našej legislatívy. Poslanec Oľano György Gyimesi rokoval s maďarským ministrom zahraničných vecí s Péterom Szijjártóm v Komárne o novele slovenského zákona o občianstve napriek nesúhlasu slovenského ministerstva zahraničních vecí. Strana Za ľudí očakáva, že predseda vlády Igor Matovič sa bude dištancovať od krokov poslanca Oľano a radikálne odmietne zasahovanie cudzích štátov do slovenskej legislatívy. Je absurdné, že sa premier zastal maďarského ministra zahraničních vecí a nie svojho vlastního slovenského ministra zahraničních vecí, ktorý sa postavil na ochranu suverenity Slovenskej republiky.“
Redaktor TA3 (naživo 62:13 sek. Sú slovenskí Maďari rizikom) uvádza hosťa poslanca Oľano Györgyho Gyimesiho (vyslov Ďjórď Ďimeši – G.G.): „… Pre našich divákov pripomeniem, avizovali sme aj prítomnosť štátneho tajomníka ministerstva zahraničních vecí Martina Klusa, žiaľ na poslednú chvíľu sa jeho program aj vzhľadom na koaličné rokovania zmenil. … Hneď v úvode relácie som povedal, že návštěva maďarského ministra v Komárne , bola v lepšom prípade provokácia a v horšom prípade zasahovanie do vnútorných záležitostí iného štátu, súhlasíte?
G.G.: Nie! Je mi ľúto, že tu dnes nemôže byť, alebo nechcel byť pán štátny tajomník, pretože táto téma si vyžaduje zodpovedanie hneď niekoľkých otázok a nielen v súvisloti s touto návštěvou, ale predpokladám, že k tomu raz dôjde. Vrátim sa k odpovedi na vašu otázku, návštěva pána min. zahr. vecí S. bola slovenskou diplomaciou pripravovaná dva týždne. Nejednalo sa v žiadnom prípade o nejakú jednorázovú akciu, alebo o nejaký prepad. Totižto, dvaja ministri sa mali stretnúť na oficiálnej úrovni v Bratislave a na poslednú chvíľu slovenská diplomacia toto stretnutie pánovi ministrovi zrušila. Čiže, on tu bol oficiálne a bol v rámci svojho programu v Komárne, kde v prvom rade odovzdával 27 ventilačných prístrojov pre slovenské nemocnice, ktoré sú na juhu Slovenska, konkrétne sa jedná o nemocnice v Dunajskej Strede a 11 ďalších , predtým maďarská vláda darovala Galantskej nemocnici, ktorá je najviac zasiahnutá Covidom, 10 takýchto prístrojov. Čiže toto bol ten, toto bola, bolo hlavným cieľom návštevy…
Redaktor, prerušil reč G.G.: Aby sme to upresnili.
G.G.: Ano.
Redaktor: slovenská diplomacia nepripravovala vaše stretnutie s pánom ministrom, ale stretnutie nášho ministra s pánom ministrom.
G.G.: Je absolútne prirodzené, že minister zahraničních veci Maďarska sa chce stretnúť, alebo sa stretne so zástupcami občanov maďarskej národnosti alebo Maďarov žijúcich na Slovensku. (64.34) Takýmito boli - bolo predsedníctvo alebo vedenie maďarskej koalície a samozrejme aj ja, ako jediný poslanec v parlamente, ktorý sa touto témou zaoberá. V rámci týchto stretnutí, pretože on-on tie stretnutia mal tri, čiže, v žiadnom prípade sa nejendalo o nejaké tajné stretnutia, ako sa to v médiách prehnalo, pretože on sa v prvom rade stretol s pánom primátorom Komárna Kesegom, následne sa stretol s vedením SMK, prítomný bol aj pán veľvyslanec Maďarska a následne sa stretol v rámci 25 min. debaty aj so mnou, 65:08 a ja na-na na takomto stretnutí a na takejto diskusii nevím absolútne nič zle. 65:05
Redaktor: To, hovoríte, že to stretnutie nebolo tajné, ale zatiaľ nevieme o čom ste sa rozprávali, prečo?
G: G: Ani to nie je pravda, že sa nevie o čom sme sa rozprávali, pretože, on p. minister mal po týchto troch stretnutia tlačovku, kde ostro odsúdil Slováka na štátneho tajemníka Klusa na adresu 65:33 Maďarov, keď prirovnával nás a situáciu slovenských Maďarov, respektive tých, ktorí by si radi prijali štátne občianstvo Maďarska, aby zároveň ostali žiť na Slovensku a neprišli o to slovenské občianstvo, tak takýchto občanov prirovnal k ľuďom, alebo k situácii na Kaukaze, v Osetsku, a neviem, na Donbase a na východnej Ukrajine.
Redaktor: No, tak to tam tak začínalo, že Rusi rozdávali svoje občianstvo aj na Kryme, komukoľvek, kdo o to požiadal, potom sme videli ten dôsledok.
G. G.: Ak by to, ak by toto povedal nejaký predstaviteľ slovenského hnutia obrody, tak to pochopím, nemám s tým žiaden problém, ale keď to povie, a povedal to viacnásobne, bolo to viackrát, pretože, presne tento istý prípad použil aj v jednom statuse z r. 2019, pán štátny tajomník. Tak to už nie je náhoda. Raz sa mu to mohlo vy-vykĺznuť, bol možno v takom emocionálním rozpoložení, že nás prirovnal skutočne, k separatistom z Donbasu. Ale on to urobil už viacnásobne, dokonca to urobil, ako som už spomínal, v jednom statuse, kde dokonca prirovnával futbalové zápasy v Dunajskej Strede s nejakým revizionizmom, čo už je skutočne pritiahnuté za pačesy. A toto sú veci, ktoré my jednoducho musíme-musíme odmietnúť, pretože.
Redaktor: 66:56 Viete, to-toto to sú samozrejme rôzne pohľady, ktoré môže mať človek, ktorý pochádza napr. z Dunajskej Stredy, jeho maďarsky, ma-materským jazykom je maďarčina, asi sa nepozerá úplne, takisto na to, keď sa pred každým zápasom v Dunajskej Strede spieva maďarská hymna, ako človek, ktorý tam príde náhodou povedzme z Oravy alebo z V. Tatier a vidí to prvýkrát v živote a možnože nechápe, prečo to tak je, keď sa na slovenskom území spieva pravidelne pred futbalovým zápasom maďarská hymna. Plus, sú tu rôzne pohľady aj na samozrejme situáciu ohľadne dvojakého občianstva, podľa mojích informácií to nie sú desiatky ľudí, ktorí majú maďarský pas, v súčasnosti už sú to vraj, tisíce ľudí, môžete takúto informáciu potvrdiť?
G. G.: 67:41 Nemôžem ju ani potvrdiť, ani vyvrátiť, pretože ňou nedisponujem. Ale dovolte mi, aby som sa vrátil ešte späť, k celému problému, ktorý tu vlastne vypukol a je umelo nafúknutý. Totižto som až zhrozený s tým, že ešte v roku 2 tisíc 21 je možné a takto úspešne operovať takzvanou maďarskou kartou, ktorá neslúži na nič iné, len na cielený útok voči pánovi premierovi a voči hnutiu Oľano, lebo táto kvazy kauza môjho stretnutia s pánom ministrom je použitá na to. A dvojnásobne som prekvapený preto, pretože pokiaľ ide o maďarskú národnostnú menšinu na Slovensku, tak, tá je absolútne loajálna k tomuto štátu a ja vám hneď poviem niekoľko príkladov. Od 2. svet. vojny až po súčasnosť, ani jedna politická, kultúrna, ani iná reprezentácia maďarskej národnostnej menšiny nežiadala revíziu hraníc, nikdy nežiadala, autonómiu, nebolo to v oficiálnom programe žiadnej politickej strany, žiadného relevantného politického hnutia, nikdy neprebiehal žiaden súdny proces so žiadnym občanom, ktorý by bol súdený za úklady proti republike, ani za vlastizradu, ani nič podobné. A dokonca vám poviem ďalší príklad, v roku 1968 pri invázii vojsk Waršavskej zmluvy, kedy došli spojenecké vojská ve 4, dokonca aj z Waršavskej zmluvy, dokonca aj maďarské, tak títo maďarskí občania ich nevítali ako osloboditeľskú armádu, ale rovnako ich hanili ako Rusov, tak toto sú dôkazy na to, že my nie sme bezpečnostním rizikom pre túto krajinu, ale sme plnoprávnými a plnohodnotnými občanmi.
Redaktor: Ehm.
G. G.: 69:23 A napriek tomu sa na nás tak nepo-nehľadí, ale dovolte mi ešte jednu vetu.
Redaktor: No.
G. G.: V slovenskej politike, by podľa môjho názoru, mal chýbať iný rozmer, iný pohľad na menšinovú politiku a to, že práva národnostních menšín nie sú cukríky, ktoré rozdáváme deťom, keď sú dobré a keď poslúchajú, to znamená, keď nič nechcú, ale tieto práva nám jednoducho patria. Patria nám z medzinárodných dokumentov, z medzinárodných dohôd, ale aj zo zákonov a nevidím na tom absolútne nič zlé, ak 500 tisícová menšina spoločne s ostatnými národnostními menšinami na skoro milión, možno aj viac, žiadame rozšírenie našich jazykových práv, prípadne iných práv, nie je to v súľade alebo v rozpore s tým, čo chce Slovenská republika.
Redaktor: 70:09 Ehm, dobře, žiadate rozšírenie jazykových práv, kultútnych práv a tak ďalej, ale ešte raz to zopakujem, viacerí ľudia z južného Slovenska žiadajú o pas z Maďarska, a, z akého dôvodu to robia?
G: G.: 70:23 Z veľmi jednoduchých dôvodov. V ústave Maďarska je uvedené, že maďarský národ je jednotný, je nedeliteľný, a jedno, že kde žije. Toto je primárna, prvá vec, to znamená, že títo obyvatelia, ktorí žijú na južnom Slovensku sú Maďari, žijúci na Slovensku a títo chcú to občanstvo, nie všetci, a nie je to nejaká obrovská väčšina z týchto ľudí, ktorí chcú to občianstvo z citových, historických, jazykových, ale aj rodinných väzieb, pretože majú na to Maďarsko väzby, tie, ktoré som vám teraz vymenoval. Já vam garantujem, že ani jeden z nich, nemá záujem robiť rozbroje, rozvraty. Maďarsko nechce vyzbrojiť ani jedného občana Slovenskej republiky, ani tu nechce chodiť v neoznačených uniformách, a riešiť tu takéto konflikty. To sú bludy, ktoré napríklad spomína aj pán štátny tajomník Klus vo svojom facebooku-fejsbukovom poste, ktoré nemajú absolútne žiadnu relevanciu,
a na ktorú môžu počúvať len skutočne tí, ktorí sa nevyznajú, alebo ktorí na južnom Slovensku nikdy ani neboli.
Redaktor: 71:34 Jedna vec je citová väzba a druhá vec je možnosť hlasovať vo volbách v Maďarsku aj to je určite veľmi zaujímavý aspekt pre viacerých ľudí. Otázkou je, čo nám to môže naozaj priniesť, ono to, čo ste hovorili, že nikdo, žiadna politická reprezentácia reprezentujúca menšinu, či už maďarskú alebo inú nežiadala nejaké extra územné alebo iné nároky, nie som si celkom istý, keby sme sa pozreli konkrétnejšie, napríklad na výroky kedysi Miklóša Duraja alebo pani Edit Bauer, alebo ďalších predstaviteľov, vysokých predstaviteľov SMK kedysi, tak by sme tam určite našli aj požadavky, ktoré boli spojené s nárokmi na autonómiu, ale teraz nehovorím územnú, ale povedzme kultúrnu, jazykovú
G. G. Tá z časti funguje.
Redaktor: 72:25 Takisto sme nedávno videli isté pokusy odovzdať dokonca predsedovi vlády zo stany niektorých predstaviteľov maďarskej menšiny také nejaké memorandum, kde sa teda hovorí o maďarskej krajine. Ak sa nemýim.
G. G.: Maďarskom okolí.
Redaktor: Maďarskom okolí, ďakujem veľmi pekne. To znamená, tam som si nie ceľkom istý, či už niektoré tie požadavky nepresahujú ten rámec, ktorý by bol bežný alebo normálny pre každú menšinu v každom jednom usporiadanom štáte, no ale, nech je to tak alebo onak. Teraz prišla návštěva ministra zahraničních vecí Maďarska, ktorý rokoval s vámi ako s ústavným činiteľom o vnútorných záležitostiach Slovenska. Jednoducho to, ako si mi usporiadame to dvojaké občianstvo je naša vec, je to vec Slovenskej republiky. Nemyslíte si, že je nefér, ak vy ako ústavný činiteľ predstavitel národnej rady zvolený slovenskými občanmi, rokujete s predstaviteľom cudzej štátnej moci, to je jedno akej o našich vnútorných záležitostiach?
G. G.: Dvojnásobne, dvojnásobne to platí v prípade, že ja nerobím nič iné než to, čo 4 roky permanentne požadovala strana SaS. A nerobím nič iné, než to, čo robí napríklad aj poslanec poslaneckého klubu SaS p. Dostál spoločne s ostatnými poslancami, ktorí chcú presne takúto istú novelo o štátnom občianstve, ako ju chcem aj ja, respektive, ako by som si ju predstavoval aj ja a to je, aby žiaden občan Slovenskej republiky, proti svojej vôli nemohol prísť o štátne občianstvo Slovenskej republiky.
Redaktor: No ale, prečo o tom rokujete s maďarským ministrom zahraničních vecí?
G. G.: Pretože min. zahr. vecí Syarto, neprišiel do Komárna so mnou rokovať o tom akým spôsobom, by sme to mohli urobiť, pretože ja som len jeden poslanec zo 150 a ja disponujem len jedným hlasom a nie 76-mi, čiže ná mne nezáleží, môj názor na túto, na-na riešenie tejto veci je-je jasný, komunikujem ho zrozumiteľne od začiatku a tvrdím, že žiaden občan Slovenskej republiky, by nemal prísť proti svojej vôli o svoje štátne občianstvo. A ľutujem, že sa znovu vytiahla táto maďarská karta, už sa opakujem, pretože, ak to robí p. poslanec Dostál, tak je to v poriadku a keď robím to isté ja, tak to už v poriadku nie je a som menovaný iredentista.
Redaktor: P. poslanec Dostál nerokoval s min. zahr. vecí Maďarskej republiky! To je ten rozdieľ.
G. G.: A tá návštěva nespočívala v tom, aby sme - aby sme robili úklady proti SR, ale spočívala v tom, že sme sa okrem iných tém, ako sú napríklad plnenie programového vyhlásenia vlády vo vzťahu k národnostným menšinám, ako sa plní, v akom je štádiu. Prirodzene sa zaujímal o svojich občanov, min. zahr. vecí. Zároveň sme sa - zároveň sme sa bavili a napríklad aj o tom, akú máme my spoluprácu zo stranami, ktoré reprezentujú maďarskú národnostnú menšinu. Veď toto sú úplne legitímne témy, o ktoré sa zaujíma - zaujíma min. zahr. vecí. A pokiaľ by som sa stretol, dajme tomu, s min. zahr. vecí Srbska alebo Chorvatska, nikoho by to nezaujímalo, ale keďže som sa stretol s min. zahr. vecí Maďarska a práve v tejto situácii, ktoré sme to poslúžilo pánovi ministrovi Korčokovi, na to, aby si kopol do premiéra, a kopol do hnutia Oľano.
Redaktor: No tak ono, tie vztahy medzi Slovenskom a Maďarskom z dlhodobého hľadiska, z historického hľadiska majú isté štádia, niekedy sú vypité - vypäté, niekedy sú nie veľmi vypäté, to znamená pokojné, a práve takéto situácie môžu mať vplyv na to, v akej fáze sa nachádzajú. To znamená, tam sa asi vyžaduje trošku vyššia citlivosť, trošku vyššia opatrnosť, v týchto veciach. Čo by sa bolo stalo, ak by ste boli naozaj tákéto rokovania viedli v prítomnosti napríklad štátneho tajomníka Martina Klusa, pretože naozaj, ak aj hovoríte teda, že ste nerokovali s p. ministrom o dvojakom občianstve alebo on vás nejakým spôsobom nenabádal k nejakému konaniu, tak teraz ste povedali, že ste s ním rokovali o tom, ako sa plní programové vyhlásenie vlády v oblasti (skočil mu do reči)
G. G. V akom je štádiu.
Redaktor: menšinových - menšinových záležitostí, no tak naozaj to vyznieva veľmi zvláštne, ak poslanec SNR, hovorím to naschvál v opačnom poradí, rokuje s min. zahr. vecí cudzieho štátu o tom ako sa plní programové vyhlásenie slovenskej vlády, no, asi musíte cítiť, že (skočil mu do reči),
G.G. Absolútne nie.
Redaktor: niekomu je to proti srsti.
G.G. A tu vám musím skočiť do reči, pretože koľkokrát ste si tu zavolali Roberta Fica, alebo iných premierov, ktorí boli na stretnutí s predstaviteľmi zahraničních Slovákov, napríklad vo Vojvodine, alebo v Maďarsku alebo kdekoľvek inde, no ani raz, pretože vtedy to nebola téma (skočil mu do reči)
Redaktor: To boli oficiálne návštevy, ktorý mali svojho partnera.
G.G.: Ale aj toto - aj toto bola oficiálna návštěva, aj toto bola oficiálna návštěva, to by sme sa nestretávali pokútne, keď tam boli aj televízne štáby, dokonca p. minister zverejnil z tohoto stretnutia (skočil mu do reči)
Redaktor: 77:43 Aj vy toto musíte uznať, oficiálna návšteva je vtedy, keď sa stretnú dvaja ľudia, ktorí sú na rovnakej úrovni, vtedy, keď sme hovorili o týchto návštevách bol predseda vlády, určite ho tam vítal predseda vlády. Teraz tu bol min. zahranič. vecí Péter Syartó, Ivan Korčok ho tu nevítal, vy hovoríte, že zrušil stretnutie atď, jednoducho tá návšteva alebo to stretnutie sa neuskutečnilo, to je rozdiel oproti tomu, čo ste hovorili v uvedených príkladoch.
G. G.: 78:07 Vôbec nie, pretože aj p. premier, bývalý premier Fico, a tak isto aj bývalý premier Pelegríni sa viackrát stretli so zástupkami slovenskej menšiny (skočil mu do reči) vo Vojvodine.
Redaktor: Nepochybne (nebolo dobre rozumieť).
G. G.: Ale áno stretli sa, vo Vojvodine.
Redaktor: Nepochybne, ja hovorím že určite áno,
G.G.: Nie, nie.
Redaktor: 78:24 A určite to nebolo bez účasti – bez účasti tej strany, bez toho, napr., aby im bola pridelená ochranka toho štátu, lebo čo keď sa tu p. ministrovi zahraničních vecí niečo stane, my budeme zodpovední, preto sa im prideľuje ochrana z úradu na ochranu ústavných činiteľov.
G. G.: A oni tam boli a vy ste tam neboli a takže to neviete, ale úrad na ochranu ústavních činiteľov zabezpečoval túto návštěvu min. Syartó, takže toto sú skutočne veci, ktoré jednoducho neobstoja, nebolo to tajné, nebolo to spiknutie, nebolo to nič, čo by vybočovalo z akéhokoľvek rámca.
Redaktor: A čo to teda bolo, k čomu to má byť dobré, k čomu to má viesť, načo bolo to stretnutie osobné.
G. G.: 79:00 Minimálne z toho dôvo-z toho titulu, že, sa budem opakovať, ako jediný poslanec NR, ktorý sa zaoberá právami a právami-právom chránenými záujmami národnostních komunít, tak je prirodzené, že min. zahr. vecí Maďarska sa ma opýta na to, akým spôsobom alebo v akom štádiu sú-je príprava tých zákonov, či ešte budeme nejakým iným spôsobom rozširovať tieto práva, nie je na tom nič zvláštne.
Redaktor: Ehm, a on tú informáciu potom využije načo? Jedine na to, aby sa potom stretol s našim min. zahr. vecí a jedine s ním to ďalej môže rokovať a jedine s ním môže potom tie otázky nejakým spôsobom riešiť, to znamená, tie informácie si nemusel vziať od vás, (tu som nerozumel, mať?) potom, ale aj tak musí prísť minister zahr. vecí, ale to sa neudialo, preto sa pýtam na tú koncovku, na ten výsledok.
G. G.: No, výsledok - výsledok bol ten, že sme si podali ruky a p. minister išiel do Budapešti a já domov.
Redaktor: To je celý výsledok?
G. G.: Samozrejme.
Redaktor: Hmm, no dobre. To znamená, cieľ tam nebol žiadny určený?
G. G.: Absolútne nie. Bola to zdvorilostná návštěva.
Redaktor: Ehm a dobre a budete ďalej pokračovať v snahách o zmenu toho, myslím že zatiaľ je to návrh, pretože vláda ešte nepredložia do NR, ak sa nemýlim, tú zmenu, ktorú avizuje v zákone o občianstve a aj na pôde NR, aby sa to teda zmenilo aj tá podmienka odtiaľ vypadla, že musí byť 5 rokov pobyt?
G. G.: Nie – nie, ona-ona tam tá podmienka – podmienka naďalej je.
Redaktor: Že budete žiadať, aby od tiaľ vypadla!
G. G.: V každom prípade budem konzultovať ďalší postup s tými poslancami, ktorí majú na túto tému rovnaký názor ako ja. Oni už majú dokonca pripravenú novelu toho zákona, respektíve majú pripravené znenie zákona.
Redaktor: To sú kolegovia z Oľano?
G. G.: To sú kolegovia, nie, to sú kolegovia z SaS konkrétne okolo p. poslanca Dostála, ktorý dokonca dával zásadnú pripomienku do medzirezort – medzirezortného pripomienkového konania, bol v spolupráci s predstaviteľmi strany maďarskej koalície na rokovaní na ministerstve vnútra vo vzťahu k vyhodnoteniu tejto pripomienky. Nikdo ho neobviňuje z ničoho. Čiže s týmito poslancami celkom určite budeme - budeme komunikovať ďalší postup, a zároveň budem komunikovať aj moje výhrady, alebo môj názor na túto tému aj v rámci poslaneckého klubu Oľano. Osobne však nevidím veľký priestor na to, aby sa s týmto – s týmto zákonom ďalej pohlo v tomto volebním období.
Redaktor: Myslíte si, že táto zmena bude mať zmyseľ aj pre Slovákov, slovenských občanov, slovenskej národnost, napríklad v tom, mali sme tu nedávno našich hostí ako hostí relácie, ľudí, ktorí sa zaoberajú ehm-ehm, možnou – možným získaním spätným získaním nášho občianstva, ľudí, ktorí sa vysťahovali, napr. v čase veľkej hospodárskej krízy do Spoj. Št. Amer., alebo niečo podobne. Zaujímavý údaj tam vyšiel, v zahraničí máme údajne až 1,8 milióna Slovákov.
G. G.: Táto novela rieši práve ich problémy, je to – je to novela, ktorá bude pripravená práve pre týchto občanov a jediný, ktorým nevyrieši ich problém, alebo proti komu bude namierená sú práve tí občania, ktorí si chcú vziať štátne občianstvo iného štátu, pritom ostať žiť na Slovensku a nestratiť to slovenské.
Redaktor: 82:44 Veľmi pekne vám ďakujem, p. poslanec …

A ešte
www.hlavnydennik.sk/2021/03/19/boris-zal...dnicenia-trci-slama/
Minister Korčok mu nedvojznačne pripomenie, že sa prinajmenšom stal obeťou, ak nie spoluhráčom Putinovej hybridnej vojny. A tu ešte vysvitne, že sa tak stalo v spolupráci s maďarským ministrom zahraničia Szijjártom. Ten sa arogantne vyberie do Komárna rokovať o našom vnútroštátnom zákone s poslancom OĽaNO. Po proteste ministra Korčoka sa však premiér postaví na stranu maďarského ministra. Objektívne, keby sme neboli členmi Európskej únie, tak v kontextoch klasickej geopolitickej hry by sa konanie Matoviča nedalo charakterizovať inak ako vlastizrada.
Poslední úprava: 19. bře 2021 11:16 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Engels-o-Maďaroch-a-Slavoch-19​05 08. dub 2021 08:37 #19314


  • Příspěvky:1648 Obdržená poděkování 2807
  • Avatar uživatele p.hanic
  • p.hanic
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 73
Die Neue Zeit - Zväzok 23,Vydania 1–26 - Strana 784
1905 · ‎Zobrazenie úryvkov
Nájdené v tejto knihe – strana 784
Weshalb waren also die Magyaren „ revolutionär “ und die Slaven „ konterarevolutionär “ ? Deshalb – antwortet Engels – weil nur die magyarische Nation ein Faktor des Fortschritts war , aktiv in die Geschichte eingegriffen hat und auch jekt ...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Maďarizácia 15. dub 2021 16:13 #19335


  • Příspěvky:1502 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
www.hlavnespravy.sk/hrnko-ked-clovek-poc...vom-po-hlave/2503130
Hrnko: „Keď človek počúva nových vyťahovačov maďarskej karty typu Gyimesi, napadá ho, čo si títo ľudia myslia o Slovákoch. Myslia si, že sme tu všetci trafení ťažkým kladivom po hlave?“
Bratislava 15. apríla 2021 Historik a dlhoročný poslanec Národnej rady Anton Hrnko kritizuje kroky poslanca za hnutie OĽaNO György Gyimesiho, ktorý nedávno namiesto oficiálnych diplomatov sprevádzal ministra financií Igora Matoviča v Maďarsku počas jeho rokovania s premiérom Viktorom Orbánom o preverení vakcíny Sputnik. Gyimesi vtedy kontroverzne vyhlásil, že neúčasť zástupcu Ministerstva zahraničných vecí SR bolo predpokladom úspechu rokovaní v Budapešti.
Bývalý vysoko postavený politik SNS Anton Hrnko, ktorý stranu opustil v lete minulého roka, ku aktivitám poslanca OĽaNO poznamenal, že keď človek počúva nových vyťahovačov maďarskej karty typu Gyimesi, ale aj noví vodcovia „zjednotených maďarských strán“, napadá ho, čo si títo ľudia myslia o svojich slovenských spoluobčanoch.
„Oni si fakt myslia, že sme tu všetci trafení ťažkým kladivom po hlave ako niektorí priatelia pána poslanca OĽaNO? O čom nás to tu chcú presvedčovať, hádam nie o tom, že veríme pri ich „memorandách“ a snahách o „okolia“, že im ide úprimne o harmonické spolužitie občanov Slovenskej republiky bez rozdielu národnosti?“
Hrnko dodal, že aby sme im mohli uveriť, museli by urobiť niekoľko ráznych zmien vo svojom chovaní a vo svojom jazyku. „Tak teda začnime. Predovšetkým by sa mali držať terminológie Slovenskej Ústavy a všetkých relevantných dokumentov dotýkajúcich sa menšinovej otázky. A tam sa nikde nehovorí o nejakých národnostných, nebodaj národných komunitách, spoločenstvách a bohviečo sa ešte zrodí v ich hlavách.“
„Všetky tieto dokumenty – ak sa dotýkajú práv – tak sa dotýkajú práv osôb patriacich k národnostným menšinám. Žiadne komunity sa tam nevyskytujú a už vôbec nie ich práva. Vyťahovanie týchto termínov je čisto účelové s cieľom rozbiť územnú celistvosť Slovenskej republiky. Nič viac a nič menej sa touto terminológiou nie je!“ Upozorňuje bývalý šéf Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Hrnko.
Zdôraznil, že rovnako by mali prestať blúzniť o nejakom práve na občianstvo iného štátu bez toho, aby sa do tohto štátu presťahovali a trvalo tam žili! „Žiadne také právo neexistuje, je to len vzťah štátu a občana, je to vzťah dvoch suverénov – občana a štátu, ktorí vyžadujú navzájom lojalitu.“
Anton Hrnko tvrdí, že občan dal štátu svoje suverénne právo byť jeho občanom, a štát mu musí zabezpečiť bezpečnosť, ktorú občan od neho vyžaduje. „Ak občan svoju suverenitu odovzdá inému štátu, pôvodný štát – ak to pokladá za potrebné – musí chrániť ostatných občanov pred škodou, ktoré by im mohla vzniknúť, že niektorý z jeho občanov nepokladá svoju lojalitu voči nemu za potrebnú.“
„Občianstvo nie je ľudské právo, občianstvo je politický a právny vzťah. Takže pán Gyimesi a spol. máte úplnú slobodu rozhodnúť sa pre lojalitu SR alebo iného štátu. Vaše vyjadrenie v Komárne, že maďarský minister zahraničia má právo navštíviť svojich občanov alebo čosi podobné, silno spochybňuje vaše vyjadrenia.“
Dodal, že snahy niektorých aktivistov na vyhlásenie jedného menšinového jazyka za regionálny jazyk je v príkrom rozpore s občianskymi a ľudskými právami ostatných občanov SR. „Kde je taký región na Slovensku, v ktorom by sa bez diskriminácie ostatných občanov dal takýto regionálny jazyk uplatniť? Podľa mojich informácií nie je na Slovensku ani jedna obec, v ktorej by neboli zastúpení aj občania slovenskej národnosti. To oni by sa tam potom mali domáhať menšinových práv? To kde ste videli takýto štát, ktorý by bol tak veľkorysý, žeby diskriminoval väčšinové obyvateľstvo?“
„Rovnako zabudnite na to, žeby v SR niekto pri zmysloch pripustil, aby sa znížil prah pre používanie jazyka príslušníkov národnostných menšín na 10%. Za touto snahou, ktorá sa objavila už v 90. rokoch minulého storočia je skrytá snaha dosiahnuť pozíciu maďarského úradného jazyka na celom území SR, keďže príslušníkov maďarskej národnosti je cca 10%.“
Už zníženie 20% hranice na 15 % Dzurindovou vládou bolo podľa Hrnka nezodpovedné, lebo bežná prax v Európe je tá stará rakúska 20%. „V Korutánsku majú dokonca hranicu na 30% a každý to rešpektuje. Aj vy – ak je pravdou, čo tvrdíte, že vám ide o pokoj a prosperitu Slovenska – by ste mali rešpektovať zaužívané pravidlá.“
„Dalo by sa ešte pokračovať ďalej a ďalej. My všetci vieme, že maďarskou špecialitou je salámová taktika. Som presvedčený, že v slovensko-maďarských vzťahoch sa už saláma minula. Už niet čo urezávať,“ píše na sociálnej sieti Anton Hrnko.
Poslední úprava: 15. dub 2021 16:14 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: p.hanic

Maďarizácia: Hermann Wamberger - Ármin Vámbéry 18. dub 2021 08:26 #19364


  • Příspěvky:1648 Obdržená poděkování 2807
  • Avatar uživatele p.hanic
  • p.hanic
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 73
Maďarizácia: Hermann Wamberger -> Ármin Vámbéry (pamätné tabule na hlavnej ulici Sv.Jur 2021)

Armin_Vmbry_Hermann_Wamberger_svJur18320319.jpeg


Encyklopedie významných osobností ve víru židovského osudu
Artur Zempliner · 2000 · ‎Zobrazenie úryvkov
Nájdené v tejto knihe – strana 95
Hermann Wamberger . Měl fenomenální jazykové hore . Patřil k nejlepším znalcům indoíránských ja - nadání ...
The Road to Kabul: An Anthology - Strana 133
Gerald De Gaury, ‎Harry Victor Frederick Winstone · 1981 · ‎Zobrazenie úryvkov
Nájdené v tejto knihe – strana 133
His real name was Hermann Wamberger but he adopted the Magyar version , Vambery , and Latinized his first name when he went to live at Pest on the Hungarian Danube . Lame in one leg from infancy , educated at a Christian school but ...

Arminius Vambéry and the British Empire: Between East and West
David Mandler · 2016
Nájdené v tejto knihe – strana 3
Hermann Wamberger was born in either 1831 or 1832 in St. Georghen, near the Austro-Hungarian city of Dunaszerdahely.
While the young Wamberger's early childhood years did not substantially differ from those of males ...

Mittheilungen aus Justus Perthes' Geographischer Anstalt ...
1864
Nájdené v tejto knihe – strana 388
Im Jahre 1848 schloss er Hermann Vámbéry ist geboren 1832 zu Gutta , einem sich der Bewegung an , war in Ofen ... eine Deutsche gewesen zu sein befehlshabers General Görgei , den er bis nach Világos be und hiess Wamberger , jedoch ...

Naše doba - Zväzok 26 - Strana 592
1919 · ‎Zobrazenie úryvkov
Nájdené v tejto knihe – strana 592
K vyučování dějepisnému užívalo se pramenů , pro jichž šovinistickou nespolehlivost vážní dějepisci jako Heřman Vámbery ( dříve Wamberger ) , Pavel Hunfalvy dříve Hunsdorfer ) a Ignác Aczády nemohli nalézti dosti slov ostrého odsouzení .

Slováci a madaři: politicko-historická úvaha - Strana 72
Vacovský · 1914 · ‎Zobrazenie úryvkov
Nájdené v tejto knihe – strana 72
... Gustáv Wenczel , professor Oskár Asboth , Dr. Ján Melich , Otto Herrmann , Pavel a Ján Hunfalvy ( Hunsdorfer ) , Jozef ... Ignác Halász ( Fischer ) , Armin Vámbéry ( Wamberger ) , Bernát Munkácsi , Lenhossék , Ignác Kunos , Móric Szilassi ...

Mýty naše slovenské
Eduard Krekovič, ‎Elena Mannová, ‎Eva Krekovičová · 2005 · ‎Zobrazenie úryvkov
Poslední úprava: 18. dub 2021 08:43 od p.hanic.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Maďarizácia 23. dub 2021 13:50 #19380


  • Příspěvky:1502 Obdržená poděkování 1053
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Z témy F. Liszt:
"Ponúka sa zásadná otázka: Vedel Liszt o kolonizácii či maďarizácii Slovákov (Slávov)? List to potvrdzuje! Ide o to, že v biografiách, ani v doterajších odborných prácacj lisztológov či muzikológov o Lisztovi takáto téma nefiguruje. V skutočnosti sa obsurdne vynecháva celé maďarizačné pozadie v Uhorsku v spojení s Lisztom. Namiesto toho sa pestuje tendencia nasmerovať otázky do estetických rovín, akýchsi zesnených a nejasných polôh akoby Liszt nič nevedel o reálnom svete. Podľa Liszta i mazurka, ak hudobná forma, utrpela po týmto kolonizačným maďarizačným tlakom. V životopisoch o ňom vystupujú len Maďari a Cigáni, o iných národoch v Uhorsku sa nič jasnejšie nedozvedáme. Ak dnes predstavujeme Liszta ako Slováka, tak publikácie o tomto skladateľovi sa vo svete paradoxne nepriamo pričinili o vytretie Slovákov z Uhorska (a tým aj z dejín 19. storočia), lebo ho predstavujú v spojitosti s Lisztom ako krajinu, kde Slováci vôbec nefigurujú. Ako môže pochopiť a vnímať Franza Liszta, ktorého predstavujeme ako slovenského skladateľa, neinformovaný zahraničný čitateľ so skreslenou predstavou o dejinách strednej Európy – Uhorska. Nečudo, že existuje mylná predstava o Slovákoch, ktorých ešte aj dnes čitatelia hľadajú dokonca i na iných kontinentoch. To nie je naivná, nepodstatná poznámka, ak vezmeme do úvahy, že knihy o F. Lisztovi patria za ostatných dvesto rokov medzi najviac vydávanú a čítanú literatúru na svete. Ako som už viackrát poukázal, problém spočíva aj vo výkladoch a prekladoch slova „Uhor“ a „Maďar“. Vieme, že Liszt sa predstavoval ako „Hongrois“ (Uhor), a nikdy nie ako „Maďar“.
Práve slovo "Maďar je v týchto výkladoch spájané s pojmom maďarizácie."

Bavíme sa o maďarizácii a toto téma zahrňuje aj polonizáciu:
www.kultura-fb.sk/new/old/stare/andras-12.htm
Poslední úprava: 11. čen 2021 08:09 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: p.hanic
Vygenerováno za 0.393 sekund


Copyright © 2013.Ramiannka All Rights Reserved.