Nepoznaná História

Main Menu

Login Form

paypal

  • Currency:
  • Amount:

Counter

02270990
Today
Yesterday
This Month
All days
8
151
2013
2270990
Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zem, na ktorej žijeme - Dianie okolo nás

Zem, na ktorej žijeme - Dianie okolo nás 16. srp 2020 08:18 #18437


  • Příspěvky:1104 Obdržená poděkování 2035
  • Avatar uživatele IvanSk
  • IvanSk
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 55
Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte.
Poslední úprava: 16. srp 2020 08:18 od IvanSk.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Dôležitosť poznania histórie svojho rodu 17. srp 2020 20:10 #18442


  • Příspěvky:1653 Obdržená poděkování 2807
  • Avatar uživatele p.hanic
  • p.hanic
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 73
*** od Dušana .... www.biosferaklub.info/dolezitost-poznania-historie-svojho-rodu/ ***
Dôležitosť poznania histórie svojho rodu

9 augusta, 2020
Výchova a vzdelanie
rodina, rodokmeň, výchova

„Čím viac deti vedeli o svojej rodinnej histórii, tým silnejší mali pocit kontroly nad svojimi životmi, vyššie sebahodnotenie a vyššiu schopnosť odolávať stresu.“

V posledných rokoch došlo k prudkému nárastu záujmu o tému rodinných sviatkov a hostín. Nedávny výskum ukázal, že deti zvyknuté na rodinné večere majú viac slovnej zásoby, lepšie spôsoby správania, zdravšiu stravu, vyššiu sebaúctu a menšie problémy so správaním. Zistilo sa, že stav depresie, úzkosti a iných duševných porúch je častejší u detí z rodín, kde nie je obvyklé jesť spolu alebo oslavovať rodinné sviatky.

Zaujímavú štúdiu vykonal profesor psychológie Dr. Marshall P. Duke z Emory College, ktorý premýšľal o tom, ako odolávať deštruktívnym procesom vedúcim k rozpadu rodiny. Jeho manželka Sarah vtedy pracovala s deťmi s problémami s učením. Pri pozorovaní svojich študentov dospela k nasledujúcemu záveru: „Tí, ktorí toho veľa vedia o svojej rodine, sa lepšie vyrovnávajú so vzniknutými ťažkosťami.“

Marshalla tento objav zaujal a spolu so svojim kolegom Robinom Thewushom sa rozhodol otestovať túto hypotézu. Vypracovali špeciálny dotazník s názvom „Vieš?“ Deti boli požiadané, aby odpovedali na 20 otázok, vrátane nasledujúcich:

– Viete, kde vyrastali vaši starí rodičia?

– Vieš, v ktorom meste chodila tvoja mama a otec do školy?

– Viete, kde sa stretli vaši rodičia?

– Poznáte nejakú chorobu alebo niečo skutočne hrozné, ktoré sa kedysi stalo vo vašej rodine?

– Vieš, ako si sa narodil?

Marshall a Robin dospeli k ohromujúcemu záveru: čím viac deti vedeli o svojej rodinnej histórii, tým silnejší mali pocit kontroly nad svojimi životmi, tým vyššia bola ich sebaúcta a sebahodnotenie a vyššiu schopnosť odolávať stresu. Tieto deti boli emocionálne šťastnejšie a zdravšie.

Ako teda môže informácia o tom, do ktorej školy chodila tvoja babička, pomôcť dieťaťu vyrovnať sa s niečím menším, napríklad s poraneným kolenom, alebo niečím vážnym? A akú úlohu hrá spoločné stolovanie a iné rodinné rituály pri získavaní týchto vedomostí?

Podľa Marshalla sa odpovede na tieto otázky týkajú toho, či si dieťa uvedomuje seba samého ako súčasť veľkej rodiny. Psychológovia zistili, že každá rodina má nejaký zjednocujúci príbeh, ktorý patrí k jednému z troch typov.

Prvým typom je rodinný príbeh zdola – nahor: „Deti, keď sme prišli do tejto krajiny, nemali sme nič. Naša rodina tvrdo pracovala. Váš starý otec študoval na strednej škole. Váš otec išiel na vysokú školu. A teraz ty… “

Druhým typom je príbeh zhora – nadol: „Zlatko, niekedy sme mali všetko. Ale potom sme všetko stratili… “

Tretí typ rodinnej histórie, poznamenáva Marshall, je najzdravší. Je to premenlivý príbeh. “Deti, chcem vám povedať, že naša rodina mala vzostupy aj pády. Vytvorili sme rodinný podnik. Váš dedko bol dušou tímu. Vaša matka bola vo vedení nemocnice. Mali sme však aj pády. Váš strýko bol raz zatknutý. Rodina mala dom, ktorý vyhorel do tla. Váš otec prišiel o prácu. Ale nech sa stalo čokoľvek, vždy sme držali spolu. “

Marshall tvrdí, že deti, ktoré sú psychicky vyvážené a sebavedomé, majú to, čo on a Robin nazývajú silné medzigeneračné ja. Vedia, že patria k niečomu viac ako sebe.

Marshall a Robin zdôrazňujú, že večera je najlepší čas na zdieľanie rodinných príbehov s deťmi. Každý sa stretáva v uvoľnenej atmosfére; Je ľahšie pre deti počuť o vzostupoch a pádoch svojich príbuzných, keď sú obklopení starostlivosťou a sú zaneprázdnení niečím životne dôležitým, a tým jedlo je.

Úžitkom však nie je ani tak samotná večera. V procese počúvania všetkých týchto starých príbehov sa objavuje pocit jednoty a emočnej stability. Okrem toho je dôležité, aby sa dieťa v kontexte rodiny videlo. Inými slovami, keď hovoríme o rodinnej večeri, vôbec nejde o večeru. Je to o rodine.

Akékoľvek udalosti a aktivity sú skvelou príležitosťou na rozprávanie príbehov zo života rodiny. Patria sem sviatky, rodinné výlety a iné spoločné činnosti, ktoré spájajú rôzne generácie. Dokonca aj výlet autom alebo cesta do obchodu sú pre takéto rozhovory priaznivým momentom.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zem, na ktorej žijeme - Dianie okolo nás 18. srp 2020 14:04 #18447


  • Příspěvky:1516 Obdržená poděkování 1054
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Aktivita Maďarska na poli zbrojenia:
www.czdefence.cz/clanek/visegradska-ctyr...ame=hpfeed.sznhp.box
Na přelomu roku se v Komorním Hrádku uskutečnila schůze, která měla za cíl výměnu informací k národním strategickým projektům vyzbrojování členských zemí a postup při plnění úkolů, které vyplynuly ze zářijového zasedání ministrů obrany V4 v Ostravě. Tyto úkoly se především týkaly využití potenciálu vzájemné spolupráce při pořizování zbrojních komodit potřebných k budování obranných schopností.
Maďarsko si však v prvním pololetí roku 2019 z Německa objednalo vojenský materiál za 1,76 miliardy euro a stalo se tak za výše uvedené časové období největším odběratelem německých zbraní vůbec. V prosinci minulého roku se pak Maďarsko pro svou armádu smluvně zavázalo nakoupit 16 víceúčelových vrtulníků Airbus H225M od firmy Airbus Helicopters včetně bojového systému HForce, který dovoluje osadit původně civilní vrtulníky kanonovou a raketovou municí, včetně přesné munice vzduch-vzduch a vzduch-země. Tento nákup se uskutečnil jen dva dny poté, co Česká republika v Pentagonu stvrdila nákup osmi víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyř bojových vrtulníky AH-1Z Viper za 14,5 miliardy korun.
Další řada nákupů zbrojních technologií pro Maďarsko se uskutečnila také v letošním roce. Zmiňme kupříkladu stovky střel AMRAAM pro pozemní PVO (protivzdušnou obranu), respektive nákup celého systému NASAMS, kde se bavíme o částce přesahující 700 milionů dolarů, tedy zhruba 15,5 miliardy korun. Také Česká republika aktuálně potřebuje získat nové prostředky protivzdušné obrany. V nedávné době vyřazené střely S-10 ještě více umocňují soiučasnou neutěšenou situaci, kdy prakticky jediným prostředkem PVO je letitý systém KUB. Maďarsko také na konci roku 2018 podepsalo s německou firmou KMW (Krauss-Maffei Wegmann) smlouvu na dodávku 44 nových tanků Leopard 2A7+ a 24 nových samohybných houfnic PzH 2000.
Maďarsko je sice v oblasti nákupů nejvýraznější, avšak není jediné. Můžeme zmínit nákup taktických vozů 4x4 na Slovensku, pořízení 32 stíhacích strojů F-35 a nákup a zavádění protiletadlových a protiraketových systémů středního a dlouhého dosahu Patriot PAC-3 (program Visla) a systémů krátkého dosahu programu Narew pro Polsko atd. Všechny výše uvedené nákupy jasně ukazují na samostatné zbrojní aktivity jednotlivých zemí V4.
Spolupráce zemí V4 je tak opravdu spíše symbolická a je to škoda. Spojení sil členských zemí V4 v oblasti významných společných nákupů a akvizic by znamenalo lepší vyjednávací schopnost a zároveň nižší pořizovací cenu. Společné nákupy jsou však doposud stále jen na úrovni úvah a příslibů.
Poslední úprava: 18. srp 2020 14:08 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zem, na ktorej žijeme - Dianie okolo nás 19. srp 2020 08:50 #18451


  • Příspěvky:5585 Obdržená poděkování 7737
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Malá zaujímavosť- ak sledujete dianie v Bielorusku. Server, ktorý štve a koordinuje bieloruských majdanovcov NEXTA je stále predstavovaný médiami s latinským X. NEXTA - poľský server nie je s latinským X- ale vtipne použité cirilické CH. S "CH" je to bieloruské slovo NECHTA - teda NĚKDO - NIEKTO.
( Dokonca ani v ruských médiách nepochopili zo začiatku túto grafickú fintu a stále hovorili o akejsi "nexte" s latinským X...)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zem, na ktorej žijeme - Dianie okolo nás 21. srp 2020 13:38 #18460


  • Příspěvky:5585 Obdržená poděkování 7737
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Šéfredaktorka teploslovenov reaguje na dianie v Bielorusku. Keďže s ňou súhlasím - zverejňujem.

" Na záver pár slov Bielorusom: Protestami za zmenu v krajine si dobrovoľne a s nadšením volíte nezamestnanosť, bezdomovectvo, špinu a neporiadok, úpadok, potravinovú závislosť, otroctvo, rozpredaj svojho bohatstva za babku do Západných rúk – presne tak, ako sa to stalo nám, kedysi hrdým Slovákom, ktorí nepoznali biedu, hlad, nezamestnanosť ani bytie bez strechy nad hlavou. Vašu krajinu začnú riadiť bábky z vašej krvi, ktoré sú poťahované za šnúrky silou doláru. Zapamätajte si, že vy nikdy nebudete pre Západ dostatočne dobrí, aj keby ste prijali tie najdemokratickejšie pravidlá. Ležíte totiž v inej geopolitickej lokalite, preto ste pre Západ prirodzeným rivalom, potenciálnou korisťou – presne ako my, Slováci. Ste rivalom aj jazykovým. Používate negermánsky a nelatinský jazyk, preto nikdy nebudete vnímaní ako jeden z nich – rovnako ako ani my Slováci. A ak vás budú brať za jedného z nich, tak iba dočasne a za veľmi vysokú cenu, kým vás nalákajú na návnadu. A keď vás lapia, zase budete pre nich len Slovania, tak ako my, Slováci. My sme si vašou revolúciou prešli a čo sme získali? Stali sme sa privilegovanými otrokomi – prečo privilegovanými? Lebo nič nevlastníme, ale zarábame viacej ako vy. To môže vzbudzovať dojem, že sa máme lepšie ako vy, ale v skutočnosti sa máte lepšie vy ako my, lebo vy ešte všetko vlastníte, aj keď zarábate menej. A my máme na čele nášho národa šorošovku, ktorá bola vychovaná a vydržiavaná peniazmi Šoroša, aby ako vlk prezlečený za ovcu, ako jedna z našej krvi (aj to je však otázne, či je naozaj našej krvi), ale s prepólovaným mozgom, viedla náš národ do skazy a do falošnej rovnosti. A tak si dobre rozmyslite, či necháte vo svojej krajine vládnuť šorošovcov, alebo si necháte vládnuť Slovanom. "

sclabonia.sk/2020/08/bieloruska-revolucia-uvahach/
Poslední úprava: 21. srp 2020 13:39 od Dušan.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jozef Stanislav VŠ

Zem, na ktorej žijeme - Dianie okolo nás 02. zář 2020 22:42 #18499


  • Příspěvky:5585 Obdržená poděkování 7737
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Svéprávní senioři, fake news a důchody

16.5.2020

Vědí mladí absolventi genderových, sociologických a humanitních studií, kdo jsou dnešní senioři? Ke komu promlouvá Česká televize na svém novém kanále pro seniory? Umí senioři číst, počítat a používat vlastní rozum?

Kdo jsou dnešní senioři? Obecně se za seniory považují důchodci. Do důchodu se dnes odchází mezi 60 a 65 lety, tedy lidé narození v 50. letech minulého století. Generace, která se narodila do nejhlubší totality a dokonale pochopila dvojí svět toho, co se smí říkat a dělat ve škole a venku, a toho, co je pravda, a říká se proto jen doma a mezi přáteli. Prostě politicky korektní generace už od pískoviště.

Generace, která jako puberťáci a teenageři (náctiletí) zažila naději kolem roku 1968 i její zmražení na dalších 20 let, zpovzdálí (z filmů a literatury) sledovala hnutí hippies, na diskotékách, z pašovaných desek a načerno nahraných kazet poslouchala Beatles, Rolling Stones, Genesis, Pink Floyd, Black Sabbath, Creedence, Suzi Quatro, Jethro Tull Deep Purple, Led Zeppelin, Queen, Uriah Heep. Generace lidí, kteří většinou nikdy neviděli Kryla naživo, ale všichni znali texty jeho písní zpaměti. Pro mladší seniory je i jazz něco jako dechovka, a ta je opravdu nenadchne a neuctí, možná ve dvě ráno na Silvestra na horách.


neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/spo...828_p_spolecnost_wag
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zem, na ktorej žijeme - Dianie okolo nás 16. zář 2020 22:20 #18511


  • Příspěvky:5585 Obdržená poděkování 7737
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte.
Poslední úprava: 23. zář 2020 22:49 od Ramiannka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: slovien

Zem, na ktorej žijeme - Dianie okolo nás 16. zář 2020 22:22 #18512


  • Příspěvky:5585 Obdržená poděkování 7737
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Část zprávy je pro hosty skrytá. Pro zobrazení celé zprávy se prosím přihlašte nebo registrujte.
Poslední úprava: 23. zář 2020 22:51 od Ramiannka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zem, na ktorej žijeme - Dianie okolo nás 09. bře 2021 19:42 #19143


  • Příspěvky:1516 Obdržená poděkování 1054
  • Avatar uživatele Jozef Stanislav VŠ
  • Jozef Stanislav VŠ
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 43
Poslední úprava: 09. bře 2021 19:43 od Jozef Stanislav VŠ.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zem, na ktorej žijeme - Dianie okolo nás 10. bře 2021 10:43 #19148


  • Příspěvky:5585 Obdržená poděkování 7737
  • Avatar uživatele Dušan
  • Dušan
  • SUPER SPECIALISTA
  • OFFLINE
  • Karma: 94
Zdá sa , že starí Árijci - Peržania (persia-pre rusia...) sa spájajú s mladšími Árijcami-Rusmi.
dennikstandard.sk/43336/zaujem-iranu-o-v...oliticku-mapu-sveta/
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Vygenerováno za 0.369 sekund


Copyright © 2013.Ramiannka All Rights Reserved.